Kategorie
- Zelenina a ovoceZahajte sezónu s kvalitním osivem
- Papriky a chilliSladká nebo pálivá? Stačí si vybrat
- Jarní cibulovinyVypěstujte si květiny z čerstvých cibulovin
- Sadba zeleninyNaskladnili jsme první sazečky!
- Klíčky a microgreen
- Okrasné rostliny
- BIO kvalita
- Travní a luční směsi
- Léčivky a koření
- Exotické rostliny
- Masožravé rostliny
- Stromy a keřeČas na přípravu semínek
- Zahrádkářské potřeby
- Dárkové balíčky a poukázky
- Knihy

Paprika Amy - Capsicum annuum - osivo papriky -...
Ačokča - Cyclanthera pedata - osivo ačokči - 6 ks
Ačokča je tykvovitá pnoucí zelenina, která je velice rozšířená hlavně v Jižní a Střední Americe. Má velice blízko k okurkám, ale na rozdíl od nich se pěstuje jednodušeji.
Preferuje vlhké a hlavně teplé klima, u nás se dá však také vypěstovat.
Předpěstování je možné ve fóliovníku či na okenním parapetu. Sazeničky přesadíme ven, až po posledních mrazech, tzn. po 15.5. Později se dá vysévat i přímo na venkovní stanoviště, ale také až po 15.5.
Rostlina potřebuje ke svému růstu oporu a jižní sluneční strany. Pokud si semínka zasadíme na jaře, na plody se můžeme těšit v srpnu či v září.
Jak si vypěstovat ačokču ze semínka?
Semena si předpěstujeme od dubna doma. Výsev provádíme do hloubky 1–1,5 cm. Semínka klíčí přibližně 1–2 týdny nebo déle při teplotě kolem 22 °C.
Ven na konečné a slunečné stanoviště přesazujeme rostliny v polovině května, kdy již nehrozí ranní mrazíky. Případně můžeme mladé sazeničky překrýt netkanou textilií.
Půda by měla být lehká, humózní, výživná. Pravidelně zaléváme a v době vegetace i hnojíme.