Štěrbák neboli endivie a její pěstování
2018-03-021002650
Nové
Štěrbák neboli endivie odrůda Bionda a cuore pieno- prodej semen endivie
Štěrbák neboli envidie, nebo také Čekanka kadeřavá je méně známá listová zelenina s kadeřavými listy. Hodí se výborně do letních salátů. Envidie se svým vzhledem podobá hlávkovému salátu ovšem bez hlávky. Štěrbák je zelenolistý štěrbák určený k pěstování hlavně na záhon. Endivie vytváří díky svým listům zeleno žlutý střed a okraje listů jsou světle zelené.
Jak si vypěstovat štěrbák ze semínka?
Semena štěrbáku vyséváme přímo na venkovní záhon v létě od června do července. Vyséváme je do hloubky 1 cm. Klíčení trvá přibližně od 1 do 2 týdnů, ale může být i delší. Stanoviště volíme slunečné nebo polostinné s lehkou, dobře propustnou půdou. Vegetační doba 100 dní. Doporučujeme pravidelnou zálivku, pozor na přemokření. Pro sklizeň v zimních měsících vyséváme na chráněné stanoviště.
Pokud se nejedná o samobělící odrůdu, doporučujeme bělení. Jedná se o proces, při kterém štěrbák ztratí chutnou pachuť a získáme skutečně chutnou zeleninu. Rostlinu přiklopíme květináčem, abychom zabránili přístupu světla k listům. Na podzim trvá bělení přibližně 10 dní, v zimě i 3 týdny.