BIO Cibule šalotka Biztro - Allium cepa - bio cibulky sazečky - 12 ks
BIO sazečka Biztro je raná, snadno pěstovatelná odrůda šalotky, kterou lze i lehce skladovat.
Cibule jsou klasicky kulaté až ploše kulovité. Mají žlutočervenou barvu a velmi lahodnou chuť.
Hodí se především k nakládání, ale za syrova též vynikne jejich výtečná chuť.
Bio cibule jsou produktem ekologického zemědělství a jsou vypěstovány dle platných norem EU.
Velikost cibulky sazečky: 7/14
Jak si vypěstovat cibuli ze sazečky?
Cibulky doporučujeme před výsadbou skladovat na suchém a chladném místě.
Vhodná doba na výsadbu jsou měsíce březen až květen, dle aktuálních podmínek. Substrát dobře prokypříme. Ideální hloubka výsadby je 3 cm a spon 25–30 cm x 10 cm.
Cibule má ráda teplé a slunečné stanoviště, příp. polostín. Půda by měla být písčitohlinitá, dobře propustná a humózní. Měla by být také neutrální nebo mírně zásaditá. Zvýšit pH lze pomocí vápence nebo dřevěného popela, který se přimíchá do půdy. V kyselých a těžkých půdách cibule lehce podléhá chorobám.
Při pěstování cibule je potřeba myslet na dostatečnou závlahu, ale ne přílišné přemokření cibulek, a také na dobrý výběr hnojiva. Cibulím vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojiva s dusíkem či chlorem nejsou vhodná. Pokud má cibule dobré podmínky, pak přihnojování není nutné.
U cibule věnujte pozornost správnému období sklizně – u přezrálých cibulí se častěji vyskytují choroby, předčasně sklizené cibule se zase špatně skladují. Cibule se sklízí v době, kdy porost z jedné třetiny až poloviny polehne. Sklizená cibule se nechává proschnout na záhoně nebo zavěšená ve svazcích. Když začne zaschlá nať šustit, dává se cibule na chladné a suché místo, s teplotou 0–2 ºC.