1001942
Nové
Odrůda Serrano je hojně používána v mnoha kuchyňských receptech. Plody této chilli papričky jsou oválnějšího tvaru, 4–5 cm dlouhé, nejdříve zelené barvy a dozrávají barvy červené.
Rostlina dorůstá do výšky 50–150 cm, záleží na podmínkách pěstování.
Papričky jsou vhodné hlavně do omáček, dají se jíst i syrové. Odrůda je lehce pálivější než známá odrůda jalapeno.
Pálivost: 10 000–22 000 SHU jednotek
Jak si vypěstovat chilli ze semínka?
Výsev semen je možné provádět celoročně (při pěstování za oknem), s předpěstováním lze začít již v únoru, březnu, rostlina bude plodící přibližně za 6–9 měsíců, proto je třeba s předpěstováním začít včas.
Klíčení obvykle trvá 2–3 týdny, u některých odrůd však může trvat až 6 týdnů. Doporučená teplota při klíčení je 24–32 °C dle odrůdy. Teplota musí být konstantní, proto nedoporučujeme rostliny pěstovat na okenním parapetu. Rostlinám zajistíme dostatek světla.
Půda by měla být výživná a stále vlažná, s častým přihnojením; používáme propustný substrát speciálně určený pro pěstování chilli vždy předem spařený. Semena sázíme do hloubky 0,3 cm. Pozor na přemokření půdy, ta rostlinám nesvědčí.
V období dozrávání je vhodné zálivku omezit, dosáhneme vyšší pálivosti plodů a zamezilo se jejich popraskání.
Výsadba ven je vhodná v druhé půli května po skončení ranních mrazíků. Stanoviště volíme slunečné, chráněné před větrem.
Půda by měla být hlinitopísčitá, humózní a provzdušněná.