Mangold – nenáročná náhrada špenátu
2017-04-05Mangold, náhrada špenátu i ozdoba záhonu
2017-04-031000725
Nové
Mangold White silver - bílé stříbro - Beta vulgaris je delikatesní zelenina, která je na první pohled nápadná díky bílému stonku. Listy mangoldu jsou tmavě zelené se širokými stříbrnými žebrami. Stonky mangoldu se dají vařit nebo dusit, listy mangoldu se dají použít místo špenátu.
Jak si vypěstovat mangold ze semínka?
Výsev mangoldu zeleného provádíme přímo od konce dubna až do srpna, ideálně postupně. Sázíme do hloubky 2 - 3 cm. Doba klíčení je přibližně 10 - 15 dní, ale v závislosti na podmínkách pěstování může být i delší. Po vypěstování rostliny vyjednotíme do sponu 40 x 30 cm. Stanoviště volíme slunečné s dostatečně vlhkou, hlubokou, výživnou půdou. Důležitá je pravidelná zálivka, ale mangold se nesmí přemokřit, aby kořeny nezačaly zahnívat. Pravidelně kypříme a hnojíme.
Listy sklízíme průběžně, aby nové mohly obrazit. Pokud začnou obrážet květy, je nutné je odstranit. Na zimu můžeme rostlinu odstranit nebo zazimovat - přikrýt chvojím, slámou nebo netkanou textilií.