×
Hledat v našem blogu

Slézová růže, atraktivní léčivka, která se vysévá právě v tomto období

Slézová růže je krásná a atraktivní léčivka, která přitahuje včely, motýly a jiný hmyz milující nektar. Tato dva až tři metry vysoká trvalka se nás pěstuje jako dvouletka. V červnu je ten ideální čas na výsev.

Slézová růže neboli Topolovka byla pěstována v Orientu již před tisíci lety. Patří do rodu rostlin z čeledi slézovitých. Rod topolovka zahrnuje přibližně 60 druhů. Je rozšířena od Středomoří po Střední Asii a Čínu. Volně v přírodě roste v našich podmínkách jediný druh, topolovka bledá. Jako okrasná se u nás pěstuje topolovka růžová (Alcea rosea), která je využívána i pro své léčivé účinky.

Pevné, vzpřímené a nevětvené stvoly topolovky růžové nesou vysoká, štíhlá květenství s množstvím velikých květů pastelových barev. Rostliny kvetou postupně od července až do října a v horní části lodyhy tvoří koncový hrozen.

Topolovka byla vyšlechtěna do nespočtu zahradních kultivarů s bílými, něžně růžovými, žlutými, červenými, temně fialovými i lila květy. Vybírat lze i z plnokvětých.

Semena vyséváme právě v tomto období, tedy v červnu do květináčů. Na konci léta nebo na začátku podzimu přesadíme vzešlé rostlinky na záhon do sponu 50 cm. Rostliny zalévejte vždy ke kořenům.

Topolovka miluje teplo a vyžaduje kyprou půdu bohatou na živiny. Nejlépe se jí bude dařit u osluněné domovní zdi nebo u plotu, který jí poskytne oporu ve větru. Silný vítr by mohl topolovky lehce polámat.

V době růstu a květu jí přihnojte organickým hnojivem, jelikož její mohutná lodyha narůstá rychle a spotřebuje mnoho živin. Pokud jí bude stanoviště vyhovovat, může rostlina občas vytrvat a množit se samovýsevem. Topolovku napadá rez slézová, proti této chorobě se používá chemický postřik.

Topolovka vynikne ve skupince rostlin nebo v řadě, která může lemovat slunnou zeď nebo tvořit pozadí letničkového záhonu. Doplňuje se však i s tradičními druhy a kultivary růží, ke kterým lze přidat například i levanduli.

Topolovka je léčivou rostlinou. Účinné látky jsou obsaženy hlavně v červenofialových květech, působí zejména proti kašli a zánětům horních cest dýchacích. Nejúčinnější je macarát, výluh za studena, připravený z květů, který před popíjením jen mírně ohřejeme. Ošetřit s ním můžeme i ekzematickou, suchou, spálenou nebo podrážděnou kůži. Květy mohou být ozdobou letních salátů a dezertů.

Tyto květy sbírejte pouze z chemicky neošetřených rostlin.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se