×
Hledat v našem blogu

Okořeňte si život vlastním rozmarýnem

O prospěšnosti rozmarýnu se už toho napsalo a napovídalo mnohé. Platný není pouze v kuchyni, ale jde zároveň o léčivou bylinu, a tak je jeho využití skutečně pestré. Vypěstovat si ho doma není složité. Stačí si pořídit kvalitní semínka ze spolehlivého zdroje a můžete se s chutí pustit do práce.

O rozmarýnu lékařském je dobré znát, že absolutně nesnáší tmu a zimu. Jeho pěstování na zahradě je tak tedy možné spíše na slunném jihu, v našich podmínkách ale pěstitelé dávají přednost květináčům a truhlíkům. Je především vítanou ozdobou interiérů, jeho lístky voní po borovici, skvěle se hodí ale také například na balkon či terasu.

Věčně zelený polokeř dosahuje maximální velikosti okolo metru a půl na výšku. Existují ovšem i odrůdy, které jsou schopny překonat výšku dokonce i pěti metrů. Obludy, které se jen těžce budete zbavovat, a postupně zaplní váš veškerý prostor, se ale rozhodně bát nemusíte. Jeho pravidelným zastřiháváním docílíte velikosti, jakou sami chcete. Rostlina má rovné, špičaté, zelené listy, které rostou na dlouhých větvičkách, a celkově vypadá velice esteticky.

Semena rozmarýnu vyséváme brzy z jara a pěstujeme při teplotě 20 stupňů. Mladé rostliny rozmarýnu můžeme vysadit ven až po otužení, nejlépe v červnu. Rozmarýnu se dobře daří v humózní vápenité půdě. Nesnáší přemokření, které je častou příčinou úhynu rostlinky. Rozmarýn má rád slunné stanoviště. Prospívá i celoročně v bytě, pokud mu zajistíme vyšší vzdušnou vlhkost, například rosením. Sázíme ho do sponu 30 x 30–40 cm. Nať, pro kterou se rozmarýn pěstuje, sklízíme v červenci až září. Pokud jde o přezimování, stačí rostlinu uložit do prostoru s dostatkem světla a teplotou cca. 5–10 stupňů.

Rozmarýn má protizánětlivé a dezinfekční účinky. Lze z něj například připravit čaj proti nespavosti, který podporuje klidný spánek. Používá se také do mastí na prokrvení. Rozmarýnová mast léčí revmatismus, záněty nervů a křeče. Z rozmarýnu se připravují také lihové extrakty nebo rozmarýnové víno. Nálev z rozmarýnu může posloužit i jako kondicionér pro tmavé vlasy, který zvýrazňuje jejich barvu a lesk. V kuchyni má své nezastupitelné místo jako ochucovadlo pro masapečeně, drůbež, skopové. Přidává se rovněž do jemných octů nebo bylinkových olejů.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se