×
Hledat v našem blogu

Pěstujeme cibuloviny v říjnu

Cibuloviny a hlíznaté rostliny jsou nejčastěji označovány jako poslové jara, zahrádky nám zdobí však i ve slunném létě, a zůstanou s námi ještě než podzim vystřídá mrazivá zima. Různobarevné květy bývají křehké a vonné, jejich listy dužnaté.

Mezi nejznámější zástupce cibulovin patří bledule, sněženky, talovíny, ocúny, šafrány, konvalinky, ladoňky, modřence, sasanky, narcisy, lilie a tulipány. Velmi dekorativní bývají okrasné česneky, jejichž neobvyklé kulovité květenství, jež vydrží kvést i celý měsíc.

Teď na podzim se v našich rozkvetlých barevných zahradách zahradě může zdát, že zde není třeba nic vylepšovat, ale právě teď na podzim je ta správná doba na výsadbu jarních cibulovin.

Stanovištní nároky

Většina cibulovin (kromě bledulí a sněženek) roste na slunném stanovišti s dostatkem vody. Vláha je zapotřebí především na podzim, v době zakořeňování, a na jaře při rašení. Naopak po odkvětu mají snížené nároky na zálivku, protože cibule ukončují vegetaci a připravuje se na vegetační klid. Půdu volíme středně těžkou, humózní a neslévavou, pH neutrální až mírně zásadité. Suché a štěrkovité půdy jsou nevhodné. Zásobním orgánem cibulovin či hlíznatých rostlin jsou cibule nebo hlízy, které ač jsou pod zemí, představují velikou sílu, která pohání růst a květenství těchto nádherných rostlin. Některé cibule a hlízy kvetou každoročně, aniž bychom je museli vyndávat. Jejich nároky bývají podobné, kvetou ve stejnou dobu.

Rady pro pěstování cibulovin

Velké cibulnaté květiny, jako například tulipány, lilie či řebčíky se sázejí po jednom s pomocí sázecího kolíku nebo lopaty. Naopak malé cibuloviny je vhodné sázet v početnějších skupinách, kde lépe vyniknou. Pro vytvoření takové skupiny je vhodné odkrýt kus travního drnu a do vzniklého místa vložit deset až dvacet kusů cibulek. K tomu se nejlépe hodí rostliny, jež se během dalších let samy rozrostou, třeba bledule, sasanky, modřence, ladoňky či krokusy.

Některé cibulovité květiny se po odkvětu vyjímají z půdy a klidové období přečkávají jako spící cibule na chladném stanovišti bez mrazu. Jde především o hlízy begónií a mečíků, které chráníme před mrazem. Mezi cibuloviny, které po odkvětu z půdy vyjímáme, patří především tulipány a hyacinty obvykle na začátku léta a do půdy vložíme na podzim.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se