×
Hledat v našem blogu

Olej z bobkového listu pomůže na bolavá záda a klouby

Používáte bobkový list, jinak také vavřín vznešený (Laurus nobilis) jen jako aromatické koření do polévek, omáček, luštěnin, nakládané zeleniny a hub či marinád? Zkuste ho použít i jinak!

Vavřín je totiž výbornou léčivkou - pomáhá při cukrovce a chorobách z nachlazení, řeší problémy s trávením, funguje jako mírné sedativum, tlumí bolesti hlavy, je účinný při ušních zánětech, zlepšuje sluch a tinnitus (nepříjemné zvonění v uších), zlepšuje kvalitu spánku, ale zejména prospívá kloubům a je účinný při revmatických bolestech, artritidě i dně. Denní dávka by neměla nikdy překročit 3 g!

Vavřínové listy jsou bohatým zdrojem hořčin, silicí, alkaloidů, plody zase obsahují triglyceridy linolové, palmitové a laurinové kyseliny. 

Bobkový list je vděčným keříkem, který bujně roste a nechá se jakkoliv tvarovat. Pěstování je velmi snadné, jen se musíte spokojit s pěstováním v nádobě, naši zimu by totiž venku nepřežil. Péče spočívá zejména v zálivce, hnojení, letnění venku nebo na balkoně a dále v pravidelném řezu. Vavřín roste velmi rychle a bohatě, takže jej řezem usměrňujeme do velikosti a tvaru, jaké si přejeme. Má rád slunné polohy, chráněné proti větru, snese teplotu do minus deseti stupňů Celsia, při dalším poklesu teplot již vymrzá

"Pěstování vavřínu není složité, stačí mu najít teplé místo na slunci v interiéru a dál se už jen těšit z jeho blahodárných účinků."

A jak bobkový list správně zpracovat? Podívejte se na recepty níže!

Čaj: 2 listy vavřínu, 250 ml vroucí vody. Listy můžeme nastříhat na kousky, přelijeme je šálkem vroucí vody, zakryjeme a necháme 5 minut vyluhovat. Scedíme a popíjíme - na celkové posílení organismu proti chorobám z nachlazení a při cukrovce pijeme vlažný vavřínový čaj dvakrát denně; při problémech s trávením třikrát denně před jídlem. Připravujeme ho vždy čerstvý.

Olej: 50 g bobkového listu, 200 ml lihu (70%) 400 ml oleje (slunečnicový, olivový, prostě jakýkoliv máte nebo sádlo). Listy se naloží do alkoholu a nechají se celý den louhovat. Pak se přidá olej a celá směs se zahřívá minimálně 4 hodiny (směs se nesmí vařit). Může se zahřívat i v troubě – teplota okolo 60 – 70 stupňů Celsia a nikdo se nemusí bát, že začne vřít. Pak se propasíruje a používáme na mazání kloubů, bolavé kosti a na oblasti, které jsou postiženy revmatismem.

Obklady: bobkový list se může využít i u léčivých obkladů, jež se  mohou používat okamžitě. Sušené listy se rozdrtí a smíchají s olejem, směs se nanese na gázu a přiloží na centrum bolesti, necháme působit celou noc, případně se dá přikládat vícekrát za den.

Sirup z bobkového listu, jablka a skořice s medem: 15 lístků se rozvaří s půl kg krystalového cukru a 250 ml citronové šťávy (vaří se to tak dlouho, dokud nevznikne hustá tekutina – podobné konzistence jako je med). Listy odstraníme, užívá se 1 lžička sirupu denně. Skladujeme v ledničce v uzavíratelné lahvi.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se