×
Hledat v našem blogu

Jak na sadbový česnek

Také se neobejdete v kuchyni bez česneku? Kdo denně zkonzumuje aspoň jeden stroužek česneku, dělá hodně pro své zdraví!
Česnek je silným přírodním antibiotikem bez vedlejších účinků. A právě vlastní česnek ze zahrádky je ten nejzdravější a nejchutnější! Na osiva-semena.cz si vám právě teď dovolujeme nabídnout čerstvou sadbu českých i zahraničních česneků od špičkových dodavatelů.

Druhy česneků

Česnek kuchyňský (Allium sativum) pochází z druhu Allium longicuspis ze střední Asie a nyní je pěstován v mnoha odrůdách. Dle typu palic se česneky dělí na paličaté a nepaličaté. Paličáky mají kroutící se květní stvol s pacibulkami a stroužky ve velké nafialovělé cibuli. Nepaličáky nevybíhají do květního stvolu a nevytvářejí pacibulky. Stroužky v cibuli jsou bílé. Dále členíme česneky na ozimé a jarní odrůdy nebo na česneky konzumní a sadbové.

"Česnek obsahuje množství cukrů, vitaminy B a C, provitamin A a má desinfekční, antivirové a antibakteriální účinky."

Léčivé účinky

Blahodárné účinky česneku a jeho využití v kuchyni znali již staří Římané a Řekové I Egypťané.

Česnek obsahuje množství cukrů, vitaminy B a C, provitamin A. Díky obsahu alliinu a enzymu allinázy má česnek desinfekční účinky, působí proti virům, bakteriím a plísním. Využívá se v prevenci kardiovaskulárním chorob, nachlazení, na střevní a žaludeční infekce, k celkovému očištění zažívacího traktu nebo na horní cesty dýchací. Nejlepší konzumovat česnek co nejčerstvější! 

Rady pro pěstování

Česnek je možné sázet buď na jaře či na podzim, podle typu dané odrůdy. Vhodná doba pro podzimní výsadbu závisí hlavně od teploty. Ta by neměla klesnout pod 9 °C.

Před vlastní výsadbou rozdělte cibule česneku na stroužky. Oloupané i neoloupané stroužky je možné bez problémů vysazovat, rozdíl v kvalitě není žádný.

Stroužky před výsadbou namoříme. Z přípravků k moření sadby se doporučuje Sulka, která velmi dobře působí proti velmi rozšířenému roztoči vlnovníku česnekovému (Aceria tulipe), který způsobuje tzv. vyšeptávání česneku. Stroužky do 5 % roztoku Sulky můžeme namořit už začátkem září na 2–3 hodiny, poté musí sadba co nejrychleji (cca do 12 hodin) oschnout. Takto připravenou sadbu uskladníme do doby výsadby na suchém větraném místě. Výsadbu plánujeme v závislosti na počasí na konec listopadu až začátek prosince. Před výsadbou lze stroužky na 1–2 hodiny namočit do vlažné vody, tím stroužek rychleji aktivuje své obranné mechanismy, po oschnutí ihned začneme s výsadbou.

Při jarní výsadbě sázejte stroužky do hloubky 5 cm, při podzimní je nutná hloubka až do 8 cm. Česnek vysazujeme na slunné, suché a vzdušné stanoviště. Půda by měla být písčitá nebo hluboká hlinitá, s dostatkem humusu. Do těžkých půd je vhodné přimísit písek. Česnek nesnáší trvalé mokro, vydatná zálivka není nutná, zavlažujte jen při dlouhodobém suchu, zejména v květnu a červnu. Nepěstujte česnek tam, kde bezprostředně před ním rostly brambory, rajčata, pór nebo cibule. Na stejné místo ho pro jistotu vysazujte nejdříve za čtyři roky. Květní stvol s pacibulkami u paličáku je vhodné odstranit, neboť snižuje výnos rostliny.

Zralý paličák poznáte podle toho, že se začínají narovnávat předtím zkroucené květní stvoly s pacibulkami, které navíc spolu s listy žloutnou. U nepaličáku je signalizací zralosti trvalé polehávání natě.
Suší se nejlépe na vzdušných a suchých místech.

V deštivém počasí česnek bohužel často napadají houbové choroby a háďátka. Proti obojímu můžete stroužky ještě před výsadbou namořit ochrannými přípravky, jako je například Sulka.
Pokud dáváte přednost přírodnímu ošetření, účinně česnek zbaví choroboplodných zárodků třeba výluh z přesličky rolní.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se