×
Hledat v našem blogu

Velikonoční narcisky – sázíme v říjnu

Tyto kouzelné rostliny mnoha barev jsou známými posly Velikonoc a symbolem krásy jarní zahrádky. Narcisy kvetou velmi dlouho a krásně, jsou vhodné i do vázy. Jejich obliba ve světě je obrovská, takže počet vyšlechtěných odrůd se počítá v desetitisících. Některé narcisy jsou velmi odolné, jiné náročnější. Určitá pravidla pěstování však platí pro všechny.

Popis

Narcis (Narcissus L.) je jednoděložná cibulovina z čeledi amarylkovitých. Název pochází ze známé antické legendy o mladíku Narcisovi. V překladu „narkissos“ také znamená narkotikum, což souvisí s omamnou vůní květů. Listy narcisů jsou úzce řemenovité, květní stoly duté, nesou obvykle jeden květ, někdy i více. Květ je tvořen okvětím s pakorunkou, jejíž délka i zbarvení se liší dle odrůdy. Je známo až 60 druhů, které jsou rozšířeny v jižní Evropě, v Asii a v severní Africe. V ČR není původní žádný druh.

Odrůdy se dělí do skupin, například na jednokvěté, trubkovité na dlouhém stvolu, narcisy s velkou korunou, narcisy s malou korunou, plnokvěté druhy s množstvím květů na stvolu, hybridní druhy narcisů atd. Další skupinou jsou speciální odrůdy pro rychlení.

Stanoviště

Narcisy by se měly vysazovat do dobře propustné, na živiny bohaté půdy na slunné až polostinné stanoviště.

Jak pěstovat narcisy

Vhodná doba na vysazování cibulí je září až říjen, ještě i v listopadu se dají vysazovat ven. Narcisy nesnášejí mělkou výsadbu, dostatečná hloubka výsadby je dokonce základním předpokladem jejich úspěšného pěstování. Velké cibule se mají vysazovat nejméně 15 cm pod povrch. Narcisy se mohou nechat na jednom stanovišti i několik let.

Po výsadbě je dobré narcisy důkladně zalít, aby půda lépe přilnula k cibulím. Později na podzim zálivku zopakujte pouze v případě, je-li dlouhé období sucha. Po jarním odkvětu narcisů vyberte cibulky z půdy ve chvíli, kdy jim začnou rašit drobné kořínky. Cibulky uložte na suché a teplé místo, aby dozrály.

Domácí pěstování narcisů

Cibulky zasadíme do truhlíku nebo květináče s písčitou půdou. Pro pokojové pěstování zvolíme raději větší cibule s dostatkem zásobních živin. Když se objeví první poupata, přemístíme rostliny do dobře osvětlené místnosti s přiměřenou teplotou vzduchu, bez velkých výkyvů. Dbáme na to, aby půda byla stále vlhká.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se