×
Hledat v našem blogu

Nebesky modré jaro – vysaďte si modřenec

Sytě modrá barva modřenců nadchne nejednoho milovníka jarní přírody. Modrá barva skvěle září v barvách dalších jarních cibulovin, například tulipánů, narcisů či prvosenek, které jsou spíše v odstínech žluté, oranžové a červené barvy. Modřence krásně ozdobí plochu pod stromy, na skalkách, předzahrádkách i záhonech v naší zahrádce. V zahradní architektuře parků dokonce někde tvoří pomyslné meandry řek v záhonech.

Modřenec (Muscari) je rod jednoděložných rostlin z čeledi hyacintovité (Hyacinthaceae). Jedná se o vytrvalé pozemní cibuloviny. Jednoduché čárkovité listy jsou v přízemní růžici. Květy jsou v květenstvích ve vrcholových hroznech. Je známo asi 30 druhů, které jsou rozšířeny v Evropě, v jihozápadní Asii a v severní Africe. V ČR rostou 4 druhy. Pouze na jižní Moravě jsou původní druhy modřenec širolistý (Muscari botryoides) a modřenec hroznatý (Muscari neglectum). Modřenec hroznatý patří mezi silně ohrožené druhy (C2). V teplejších oblastech roste modřenec chocholatý (Muscari comosum) a silně ohrožený druh (C2) modřenec tenkokvětý. Rostlina kvete od března do května – klasovité květenství roste na bezlistých stoncích.

Modřence jsou ideální na trvalkové záhony, kde je další rozkvétající druhy zakryjí v době, kdy již vadnou a jsou nevzhledné. Časem tato rostlina na zahradě vytvoří krásné, modře kvetoucí trsy s velmi příjemnou vůní. Vytvoří také i půvabné jarní kvetoucí obrubníky trvalkových záhonů.

Nyní je ideální čas pro výsadbu jeho cibulí. Je to absolutně nenáročná rostlina s tmavě modrými květy. Dobře vynikne také ve váze, kde vydrží svěží přibližně 5 dní. Modřence můžeme využít i do jarních truhlíků a květináčů, kde vyniknou samostatně i v kombinacích s dalšími okrasnými cibulovinami.

Rady pro pěstování

Modřencům se dobře daří v propustných sušších středně bohatých půdách. Vybíráme pro ně slunné stanoviště, snesou však i mírný polostín. Výsadbu cibulek provádíme na podzim od září klidně až do listopadu. Protože se modřence rozrůstají rychle, je dobré trsy vždy asi po třech letech rozdělit a rozsadit.

Listy se totiž nesmí odstřihávat ani otrhávat, stejně jako u ostatních okrasných cibulovin musíme počkat, až se samy zatáhnou do cibule, která si tak bere zpět část živin.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se