×
Hledat v našem blogu

Dejte plevelům šanci, dají se využít jako léčivky i koření

Jedno lidové úsloví říká, že není bylina, aby k něčemu nebyla. Na záhonech se jich někdy zbytečně zbavujeme a nevidíme je rádi, ale byla by škoda je pronásledovat i v zastrčených koutech zahrady. Jaké jsou ty nejznámější?

Andělika (Angelica)

Mohutný invazivní plevel, který je zároveň cennou léčivkou. Andělika má antibakteriální a protiplísňové účinky, pomáhá při žaludečních obtížích a rozpouští hleny. Květy, mladé listy i semena nacházejí nejrůznější využití ve fytoterapii i v kuchyni.

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria)

Je jedním z nejobávanějších plevelů, ale od středověku se využívala také jako účinná bylina proti dně neboli podagře. Z mladých lístků lze připravit výtečný salát.

Hluchavky (Lamium)

Jejich snadno uvolnitelné pyskaté květy se sbírají, suší a dávají do směsí, ze kterých se připravují lahodné a uklidňující čaje.

Jitrocel (Plantago)

Lidově nazývaný ránocel nebo koření babské. Nejznámějším druhem je jitrocel kopinatý a jitrocel větší. V léčitelství je používán proti kašlijitrocelová šťáva rozpouští hleny. Čerstvé listy se přikládají na mělké rány, aby je dezinfikovaly a urychlily jejich hojení.

Kerblík lesní (Anthriscus sylvestris)

Používá se ve francouzské i naší kuchyni k dochucení omáček, též se jím zdobí vaječné a rybí pokrmy. Jeho příbuzný, kerblík třebule, se pěstuje jako lahůdkové koření, nepostradatelné například ve francouzské kuchyni.

Pelyněk (Artermisium)

Využíván při nedostatečné tvorbě žluči a při žaludečních problémech. Výtažek z pelyňku se též přidává do lihovin (absint) a vermutů.

Smetanka lékařská (Taraxacum officinale)

Působí močopudně, proti revmatismu, aktivuje ledviny a pomáhá odvádět odpadní látky z těla. Z květů se dá připravit pampeliškový med či sirup.

Svízel (Galium)

Většinou nás obtěžuje svými přilnavými lodyhami a semeny. Čaj ze svízele (patří sem například i mařinka vonná obsahující kumarin) má však uklidňující účinky. Svízel byl dříve rovněž užíván k barvení látek.

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)

Má spoustu lidových názvů, například bylina sv. Jana, koření Matky Boží, svatá bylina apod. Je vhodným přírodním antidepresivem, které lze užívat bez přerušení i několik měsíců, léčí také rány a zjemňuje kůži.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se