×
Hledat v našem blogu

Předpěstovat si sazenice se vyplatí

Zahrádky právě odpočívají, čeká je totiž tuhá zima a období vegetačního klidu. My během této doby nemusíme jen nečinně přihlížet, ale můžeme se věnovat plánování na příští sezonu. Navíc také můžeme začít předpěstovávat některé druhy budoucí úrody nebo zkontrolovat klíčivost semínek. Vypěstovat si vlastní sadbu zeleniny i okrasných rostlin ze semen se vzhledem k nízkým nákladům i širšímu výběru druhů a odrůd vyplatí. Poradíme Vám několik typů pro zimní sezónu a jak postupovat, aby byly vaše sazeničky silné a zdravé.

Rostliny vhodné pro předpěstování

V pohodlí domova si můžeme v zimních měsících vypěstovat vlastní sazenice pro výsadby do nevytápěného skleníku, pařeniště či pro časnou jarní výsadbu na venkovní záhony. Právě nyní máme klid na to, abychom si rozmysleli, jakou sadbu na příští rok zvládneme sami. Již v zimě sázíme plodiny s dlouhou vegetační dobou – celer, celer řapíkatý, lilek a také ty, které chceme dříve sklízet a jsou odolné vůči chladu – salát hlávkový, rané zelí, kapusta, kedlubny, květák. V lednu už můžeme začít s předpěstováním papriky. Nejlépe se pěstují sazenice salátu, kedlubnu a květáku. V únoru sázíme celer a koncem měsíce i rajčata a skleníkové okurky.

Celou zimu pěstujeme na parapetu okna na vrstvě vlhké buničité vaty řeřichu zahradní.

Rady pro pěstování

Pro předpěstování jsou nejvhodnější rašelinové květináčky, z kterých nemusíte rostlinky při přesazování vyjmout, ale nemáte-li je k dispozici, postačí cokoli jiného.

Nejlepší stanoviště pro předpěstování sadby je světlé místo s vyšší vzdušnou vlhkostí, nejlépe u okna. Pokud by bylo u okna příliš chladno, je vhodné vložit mezi polystyrenovou desku a nádobu se sadbou vyhřívací podložku – teplo bude prostupovat rostlinou odspodu. K dostání jsou také sadbovače se samostatným vytápěním.

Zakoupit můžeme také průhledné plastové boxy s víkem opatřeným zářivkou. Na zářivku je vhodné dát pevnější alobal aby se všechno světlo odráželo dovnitř. Výšku boxů je nutno zvolit podle výšky předpěstovávaných rostlin,

U starších semínek je vhodné si dopředu udělat test klíčivosti. Semena (25–50 ks) vysejeme do misky na buničitou vatu. Zakryjeme skleněnou miskou, popřípadě průhledným sáčkem a udržujeme stálou vlhkost. Do jednoho týdne by měla většina druhů začít klíčit. V případě, že hodně semínek vůbec nevzejde, bychom měli zvážit nákup nových semínek.

Nejvhodnější zeminou pro předpěstování sadby je hotový substrát pro výsevy. Zeminu pro předpěstování si můžeme připravit i sami – kvalitní zeminu smícháme s rašelinou a pískem, dobré je přidat i malé množství perlitu. Pokud substrát propaříme, předejdeme výskytu chorob. Výsevy mohou být někdy napadány houbami způsobujícími padání klíčících rostlin, nebo se mohou objevit různé druhy plísní.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se