×
Hledat v našem blogu

Květák z předpěstované sadby – semínka sázíme v lednu

Květák patří mezi oblíbenou zeleninu po celé Evropě. Nejvíce se pěstuje ve Francii a Itálii, nebo v Číně a Indii. Už naše babičky si pěstovaly na zahrádce „karfiol“ jako surovinu pro smažený květák nebo „mozeček“. Květák je zdravá zelenina, kterou si za dodržení základních pravidel zvládneme vypěstovat sami. Na trhu existuje velké množství raných, letních či pozdních kultivarů, které se liší vegetační dobou, velikostí a odolností proti škůdcům a nepříznivým vlivům. Tuto zdravou zeleninu si za dodržení základních pravidel, která vám v následujícím článku poradíme, zvládnete vypěstovat sami.

Popis

Květák (Brassica oleracea var. botrytis), stejně jako ostatní tzv. košťáloviny, patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Z brukve zelné (Brassica oleracea) ho vyšlechtili Arabové již v 16. století. Z botanického hlediska patří květák ke stejnému druhu jako brokolice a všechny druhy zelí. Z květáku sklízíme jeho bílé zdužnatělé květenství. Kromě bílé odrůdy existuje ještě zelený a fialový květák, který má mutaci v genu, který řídí tvorbu barviv chlorofylu nebo antokyanu.

Léčivé účinky

Květák je výborným zdrojem vitamínů, minerálů a stopových prvků. Působí blahodárně na zažívací ústrojí, je dobře stravitelný, reguluje průchodnost střev, vhodný je i při podráždění či zánětu tlustého střeva. Nedoporučuje se však při žlučníkových kamenech. Díky nízkému obsahu sodíku a tuků a obsahu draslíku pomáhá zmírňovat problémy se srdcem a oběhovou soustavou, je vhodný při hypertenzi, ale také při obezitě, protože dodá pocit sytosti a mohou ho jíst diabetici. Také působí diureticky, protože pomáhá vylučovat přebytečnou vodu z tkání. Dále pomáhá při celkové detoxikaci. Jeho konzumace se také osvědčila při selhání ledvin, artritidě, dně nebo otocích. V posledních letech se také zkoumají protirakovinné účinky květáku. Fialová forma květáku navíc obsahuje zdraví prospěšné antokyany, které patří mezi flavonoidy a zpevňují cévní stěny.

Rady pro pěstování květáku

Pěstování květáků je velmi podobné jako u ostatních košťálovin. Květák má rád světlé stanoviště, ale příliš výslunné stanoviště mu také moc nesvědčí. Ideální je pěstování květáku z předpěstované sadby. Semínka sázíme již od konce ledna. Vhodná teplota pro klíčení je cca 15 - 20 °C. Mladé sazeničky se spokojí s teplotou o něco nižší cca do 15 °C. Vysoké teploty v době růstu listů a zakládání růžice mohou snižovat kvalitu růžice. Vysoká teplota by rostliny podporovala k rychlému vytvoření růžice, která by nebyla příliš kvalitní. Předpěstované sazenice by nikdy neměly být přemočené, což by mohlo vést k jejich úhynu. Na záhon by se měly vysazovat dobře prokořeněné sazenice se 3 - 4 pravými listy, vždy až po odeznění posledních mrazíků. Půda pro květák by měla zadržovat dostatečné množství vody a být dobře vyhnojená. Dostatek živin je jedním z klíčových faktorů úspěšného pěstování.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se