×
Hledat v našem blogu

Yerba maté – zdravější než káva

Cesmína paraguayská je zázračný strom původem z Jižní Ameriky.

Na celém světě si získala popularitu hlavně díky povzbuzujícímu nápoji Yerba maté, který se vyrábí z lístků tohoto stromu. Maté je zdravější alternativa kávy, která dokáže povzbudit, zrelaxovat a navíc obsahuje plno minerálů a vitamínů.
Je tedy nejvyšší čas si zázračnou Cesmínu paraguayskou představit.

Cesmína paraguayská (Ilex paraguariensis) je stálezelený strom nebo keř, jehož přirozeným prostředím jsou břehy potoků a lesy v nadmořské výšce 500 až 1000 metrů. Nejlépe se jí daří na stinných stanovištích chráněných před silným větrem. V přírodě dorůstá výšky až 20 metrů. Kůra stromu je světlá až bílá a hladká. Plodem jsou kulovité červené peckovice o průměru asi 0,5 cm. Cesmína paraguayská se pěstuje především v Paraguayi, Uruguayi, Argentině a v jižních částech Brazílie.

Yerba maté

Mnozí jistě znáte Maté z čajovny, nebo doma tento nápoj pravidelně popíjíte. Jako první pěstovali cesmínu indiáni Guarani, od kterých se pěstování naučili jezuitští misionáři, kterým se navíc podařilo pití maté zpopularizovat v řadě zemí.
Zpracovávají se pouze listy. Ty se nejprve nechají sušit nad ohněm a poté se lámou a nechávají dosušit. Podobně jako u zeleného čaje se na zpracování používají převážně stroje. Rozdrcené kousky listů se nazývají zelené maté.
Další variantou je pražené maté. Maté se připravuje v tykvové nádobě zvané kalabassa. Popíjí se brčkem zvaným bombila, které může být z bambusu nebo kovu.

Účinné látkyMaté obsahuje životabudič kofein, kyselinu fenolovou, saponiny, třísloviny, teofylin, silice, vitamíny A, B a C a minerální látky.

Odvar z listů má posilující účinky na nervový systém, podporuje trávení a má diuretické účinky. Čaj maté má také antioxidační účinky a zlepšuje obranyschopnost našeho těla.

Pěstování ze semen

Cesmína potřebuje ke klíčení půdu bohatou na živiny a zároveň dobře propustnou. Klíčení nejlépe vyhovuje teplota okolo 20 stupňů. Abychom klíčení urychlili, můžeme si pomoci zakrytím květináče folií.
Cesmína vyžaduje teplé a vlhké místo, nejlépe v polostínu. Půda by neměla být vysýchavá a při výsadbě bychom ji měli obohatit rašelinou. V zimě je vhodné keř překrýt chvojím nebo listím, protože v mrazivých zimách může namrznout.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se