×
Hledat v našem blogu

Řeřicha – vitamínová bomba v zimě

Pěstování řeřichy je naprosto jednoduché a zvládne ho úplně každý, dokonce i ten, který nemá vlastní zahrádku. Bez problémů si ji můžete vypěstovat i vy. V následujícím článku se dozvíte několik užitečných informací a rad pro pěstování.

Řeřicha (Lepidium) je rostlinou z čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Běžně se pěstuje řeřicha setá (Lepidium sativum) a řeřicha zahradní (Lepidium sativum var. capitata), nebo také řeřicha dánská a řeřicha velkolistá.
Řeřicha setá je jednoletá bylina dorůstající výšky 2-5 cm. Pěstuje se jako listová zelenina pro svou výraznou kořenitou chuť a aroma. Květy jsou uspořádané v hroznech na vrcholech stonků, plodem jsou šešule.
Řeřicha pochází z Blízkého východu, konkrétně z Iráku. Zmínky o jejich příznivých účincích na zdraví pochází ještě z dob před naším letopočtem. Od té doby se stále těší velké oblibě a pro své nenáročné pěstování se hojně rozšířila. Nejčastěji pěstovanou odrůdou řeřichy je řeřicha zahradní dánská. Jako koření byla používána ve Starém Římě.

Využití v kuchyni
Listy řeřichy mají chuť podobnou ředkvičce. Řeřichu není vhodné tepelně upravovat, protože ztrácí vitamín C a A a též typickou štiplavou chuť, kterou způsobuje cenný enzym myrozináza, který pomáhá chránit organismus před rakovinným bujením. Používá se tedy především ve studené kuchyni, do salátů, pomazánek i na chléb, nebo k dozdobení polévek, příloh či teplých pokrmů těsně před podáváním.
Semena řeřichy zahradní jsou vhodná i k naklíčení. Naklíčená semínka jsou vhodná stejně jako vzrostlá řeřicha. Obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek, které je možné získat již za 2–3 dny. Semena pěstována pro klíčky nepotřebují ke svému vývoji mnoho světla. Naklíčená semena řeřichy obsahují dokonce o 500 % více vitamínů než vzrostlé rostliny. I když se řeřicha může bez problémů pěstovat během celého roku, nejvyšší užitek má pro pěstitele v zimě a v předjaří, kdy ještě nerostou ostatní druhy ovoce a zeleniny. Jemně pikantní chuť řeřichy připomínající ředkvičku bude cenným obohacením jídelníčku v této době.
"Vypěstujte si řeřichu ze semínek. Zvládnou to i děti a odměnou vám bude doslova vitamínová bomba."
Jak řeřichu pěstovat?
Obrovskou výhodou řeřichy seté je, že ji lze s minimálním úsilím pěstovat po celý rok v bytě.
Co je k tomu potřeba?
Ideální pro pěstování je i set pro rostlinné klíčky, do něhož stačí pouze vysypat přiložené semínka a zalít. Výhodou pěstování na vatě a v minisetu je to, že se malé rostlinky nedostávají do kontaktu se zeminou a nezašpiní se od ní. Semínka poměrně hustě vysijeme na povrch vaty a lehce přitlačíme, aby se zcela namočila. Pozor, na vatě nesmí semínka plavat. Semínka začnou velmi brzy klíčit a růst. Během této doby nesmí substrát ani vata nikdy zcela vyschnout. Řeřicha zahradní se musí zalévat každý den. Přeschlá řeřicha by přestala růst a navíc by zhořkla. Při dobré péči je možné řeřichu začít sklízet již cca za týden. Minimální výška pro sklizeň je kolem 4 cm. Větší rostlinky je možné ostřihnout výše a umožnit jim tak znovu dorůst. Z jedné rostlinky tak můžete lahodnou řeřichu sklidit i 3x. Pro svůj růst potřebuje řeřicha dostatečně světlé stanoviště a teplotu okolo 20 °C.
Pokud budete vysévat řeřichu postupně, například v týdenních intervalech, získáte pravidelný přísun čerstvých vitaminů.
Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se