×
Hledat v našem blogu

Exotika v obýváku - pěstujeme palmy ze semen

Palmy jsou pro nás většinou symbolem exotiky a pohody na pláži nebo na dovolené. Jsou to nádherné monumentální rostliny a jako pokojové rostliny jsou velice dekorativním doplňkem bytu. V letních měsících můžete umístit palmy také na balkon či zahradu a nebo si můžete pořídit dokonce i mrazuvzdornou palmu. Vzrostlou palmu na zahradě Vám pak bude závidět nejeden soused. O to lepší pocit budete mít z vědomí, že tu krásu jste si vypěstovali sami ze semínka.

Málokdo ví, že palmy jsou pro svou krásu považovány za královny rostlinné říše nebo že palmy byly na světě dříve než člověk a že jsou palmy označovány za nejužitečnější stromy na světě. Z palem se totiž získává kokosový nebo palmový olej, datle, ratan a mnohé další suroviny.

Také se říká, že člověk milující palmy signalizuje otevřenost světu, je velkorysý a citlivý ke všemu krásnému.

Sortiment vzrostlých palem v květinářstvích je velmi chudý, takže se určitě vyplatí vypěstovat si vlastní rostliny ze semínek, kde máme výběr druhů mnohem větší. Z pestré palety barev a tvarů listů nabízených palem ze semínek si vybere skutečně každý.

Vybrat si můžeme ze 190 palmových rodů z jediné čeledi arekovitých. Pak také existují rostliny palmám velmi podobné, například cykasy nebo pandány.

Ze semínka si můžeme vypěstovat například palmu královskou, čínskou, trpasličí, vánoční, stříbrnou, madagaskarskou, lahvovou nebo také mrazuvzdornou washingtonii.

Pěstování palem ze semen

Palmy mají rády teplo, a proto je vhodné jim zajistit dostatečný přiliv slunečního svitu. Bez problémů snášejí suchý vzduch v současných bytech a nevadí jim ani nepravidelná zálivka. Jejich pěstování je v létě závislé na vydatné zálivce, v zimě naopak postačuje zálivka minimální. Semena palem jsou velmi tvrdá. Proto je nutné vnější slupku oloupat, nebo alespoň mechanicky narušit. Semena poté ještě máčíme 4-5 dní ve vodě o pokojové teplotě. Teprve potom jsou připravena k výsevu. Semena nesmíme sázet příliš hluboko pod substrát, který by měla tvořit rašelina a písek v poměru 1:1. Květináč postavíme na světlé místo (bez přímého slunečního záření) a mírně zaléváme. Teplota pro pěstování by se měla pohybovat mezi 25-28°C.

Tag: Palmy
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se