×
Hledat v našem blogu

I na terase nebo balkoně můžete pěstovat dřeviny

Chybí vám pohled do zeleně a nemáte se na terase čím kochat? Zasaďte si na terasu některý z nádherných stromů. Jsou totiž dřeviny, které se hodí i pro pěstování v nádobách. Ty vaši terasu či balkon oživí a navíc vás jejich pěstování nebude stát mnoho úsilí. Pro pěstování v nádobách volíme spíše nízké nebo zakrslé kultivary.

Díky svému pomalému růstu je javor dlanitolistý (Acer palmatum) pro pěstování v nádobách ideální. Upřednostňuje polostín a místo chráněné před prudkým větremsluncem. Půda by měla být neutrální nebo mírně kyselá, důležitá je pravidelná zálivka.

Vysazená v nádobě vypadá jedle korejská (Abies koreana) kouzelně, zejména v kombinaci s nízce rostoucími vřesy. K vysazení do nádoby ji předurčuje také pomalý růst, navíc už i na mladých stromech vyrůstají v létě na koncích větévek krásné modré šišky.

Okouzlující vůni a záplavu květů vám zajistí šeřík (Syringa meyeri). Především pak odrůda Palibin se skvěle hodí pro nádoby. Kvete velmi bohatě, a pokud včas odstraníme odkvetlá květenství, zajistíme si tím kvetení i v létě. V době vegetace přihnojujeme.

Až exoticky vypadá díky svým silně pokrouceným větvím líska (Corylus avellana) kultivar Contorta‘. Nevadí jí slunce ani polostín a snese bez obav i větrné místo. Kvete velmi časně, ještě v předjaří a vypadá velmi atraktivně.

Pro pěstování v nádobách jsou ideální zakrslé odrůdy rododendronů (Rhododendron yakushimanum). Potřebuje kyselou zeminu, pravidelnou zálivku a také přihnojování.

Velkých rozměrů nedosahuje ani keř pieris japonský (Pieris japonica) odrůdy Flamingo, pěstuje se v kyselé půdě a na jaře potěší nádherně karmínovými listy, později pak zajímavými zvonky květů, které příjemně voní po medu. Každé jaro mu dopřejeme nastýlku z rašeliny. Zejména v jarním období nezapomínáme na dostatečnoupravidelnou zálivku.

K efektním ozdobám teras a zahrad patří také skimie japonská (Skimmia japonica) ‘Rubelle‘. Při pěstování v kyselé půděokouzlující barvu listů, daří se jí ve stínu až polostínu. Z dostupných kultivarů má nejkrásnější květy a plody.

Do velkých květináčů s kyselou půdou je vhodná hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophyla). Na zimu ji však musíme přemístit do bezmrazých prostor. Kvete od července do září.

Do nádob se také skvěle hodí krušpánek neboli zimostráz obecný (Buxus sempervirens). Je vhodný pro tvarování, po střihu dobře obrůstá, stačí zastřihnout 2x ročně. V období vegetace pravidelně přihnojujeme.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se