×
Hledat v našem blogu

Zahradnice a zahradníci si dovolenou vzít nemohou, přinášíme červencové tipy pro péči o zahradu

Sklízíme a stále doséváme

Postupně po celé léto lze vysévat rozmanité druhy zeleniny, nejlépe v týdenních či čtrnáctidenních intervalech, abyste měli po ruce stále čerstvou sklizeň. Patří sem např. keříčkové i pnoucí fazole určené ke sběru zelených lusků, hrášek dřeňový i cukrový, ředkvičky, saláty, kopr, koriandr a další jednoleté bylinky. Odrůdy vybíráme pečlivě a to takové, u kterých je silně potlačena tendence vybíhat do květu (tzv. letní odrůdy).

Můžete vysít i mrkev, černou ředkev, červenou řepu, kedluben, zeleninový fenykl, brokolici, endivii, mangold i špenát a sklizně se určitě dočkáte. Vysejte rovněž zelí pro podzimní a zimní sklizeň, čekanku pro sklizeň kořenů a pozdější rychlení, nebo červené či zelené salátové čekanky pro podzimní hodování. Vysévá se černý kořen a ozimá cibule pro sklizeň v příštím roce.

V červenci je také čas pro výsev zimní zeleniny, například růžičkové kapusty, kadeřávku, póru. Po výsevu si dejte pozor, aby v horkých letních dnech klíčící semena a mladé rostlinky nezaschly, je třeba zalévat mnohem bedlivěji nežli na jaře. Vhodné je i lehké zastínění. Záhony nenechte prázdné – vysít můžete např. i zelené hnojení.

Letní řez

Letná řez provádíme u některých ovocných stromů, takzvané vlky je nejlepší odstraňovat již nyní, dokud jsou měkké a poddajné. Po sklizni třešní a višní je vhodná doba k prořezání jejich korun, lze prořezat i příliš bujně rostoucí jabloně i hrušně, jestliže už ukončily růst krátkých letorostů.

Jahodníky

Jahodníky potřebují po odplození péči - přebytečné výhony odstřihněte (vyjma remontantních odrůd, které na nich budou ještě plodit), jahodník zalijte a trochu přihnojte. Jestliže jsou listy napadené skvrnitostí, je lepší je odstranit a ponechat pouze srdíčka sazenic.

Rajčata

U vyšších rajčat (tyčkových) je třeba stále důsledně vylamovat zálistky, které rostliny příliš vysilují. U keříčkovitých odrůd na postranních výhonech naopak narůstá úroda, proto se nezaštipují. Rajčata stále zavlažujeme, ale pozor, zalévejte pouze ke kořenům (každá vlhkost na listech zvyšuje riziko napadení plísní bramborovou, která celou úrodu dovede zničit)! Rajčatům prospívá také nastýlání půdy nad kořeny.

Květiny

Okrasné rostliny v horkých dnech uvítají zavlažování. Nezapomeneme je občas přihnojit, v množství a složení hnojiva podle konkrétních potřeb – kvetoucím rostlinám často chybí fosfor a draslík (pokud nejsou kyselomilné, vhodný může být i přídavek dřevěného popela). Květiny na zahradě porostou i bez přihnojování, to ale činí divy. Přihnojování pak potřebují ještě více rostliny v nádobách, neboť mají omezený přísun živin. Vyšší kvetoucí trvalky včas vyvažte k oporám.

Květinám může škodit brouk nosatec či chřestovníček liliový. Zkázu jim působí i mšice a další savý hmyz – samotný je tolik neoslabí, ale přenáší virová onemocnění. Proti škůdcům používáme raději biologické prostředky a přirozené nepřátele.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se