×
Hledat v našem blogu

Bylinková „zahrádka“ na okenním parapetu

Čerstvé bylinky bezesporu patří do moderní kuchyně. Ne každý má ale zahradu či pozemek, kde by si mohl založit bylinkový záhonek. Patříte mezi takové? Nezoufejte. Bylinky můžete úspěšně pěstovat i ve skromnějších podmínkách, například na balkóně anebo jenom na okenním parapetu.

Poradíme vám, jak na to.

Jak založit bylinkový truhlík

Nejprve je třeba vybrat vhodnou nádobu. Jako prvoplánové řešení se nabízí obyčejný plastový truhlík, ale nemusíme se omezovat jen na něj. Bylinky porostou i v květináčích či jiných k pěstování vhodných nádobách. Ty mohou být vyrobeny z plastu, keramiky, terakoty, ale i ze dřeva či plechu. Základem je správná zemina, a to klasický substrát nebo substrát na semena trochu vylehčený pískem, který nasypeme na tenkou vrstvu drenáže. Příliš ho neudusejte, aby v něm byl vzduch. Pak zasejte semena vybraných bylinek, řiďte se návodem na sáčcích a vše zalijte. Aby zem nevysychala, můžete nádobu překrýt igelitem. Potom ji umístěte na osluněné okno a bylinková „zahrádka“ je hotová.

Výběr bylinek pro pěstování v truhlíku, které můžete pěstovat za oknem je spousta. Vybírat je můžete podle chuti. Dobře tu poroste třeba kopr, bazalka, majoránka, tymián, ale také petrželka, máta, řeřicha nebo meduňka. Z těch méně obvyklých můžete vysévat například kerblík, česnek medvědí, potočnici či stévii. V odborných prodejnách se semeny vám jistě poradí i další druhy, které ozvláštní svou chutí a vůní nejen jídla s nimi připravená, ale provoní i místnost, kde budete bylinky pěstovat. Také se zde dozvíte, jaké bylinky můžete kombinovat v jedné nádobě, a které chtějí růst samostatně. Zásady správné sklizně Počítejte s tím, že doma pěstované bylinky budou drobnější než ty ze zahrady, ale naopak sklízet je budete moci dříve. První sklizeň můžete u některých provést již za 6 až osm týdnů. Většinu bylinek je třeba sklízet dříve, než nasadí na květy. Abyste zabránili kvetení, je vhodné výhonky občas zaštípnout. Pokud bylinky nestačíte zpracovat v čerstvém stavu, můžete je uchovat, a to buď sušené, nebo je zmrazit. V případě, že chcete, aby bylinky ještě rostly, musíte jim ponechat dostatek výhonů k regeneraci. Tak můžete mít čerstvé natě a současně přebytky uchovat na pozdější dobu.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se