×
Hledat v našem blogu

Začátek listopadu – nejvyšší čas na výsadbu podzimních cibulovin

Pokud se rádi na jaře těšíte ze zahrádky plné barevných květů, nezapomeňte si vysadit cibuloviny. Jednou z jejich výhod bezesporu je, že některé kvetou již brzy zjara a ozdobí záhonky v březnu či dubnu, tedy v době kdy letničky nebo trvalky ještě květy nemají. Však se také o cibulovinách říká, že jsou to poslové jara.

Neotálejte s výsadbou

Chcete-li, aby cibuloviny vykvetly brzy na jaře, pak je zapotřebí, aby byly v zemi dříve, než přijdou první mrazíky. Optimální dobou je proto druhá polovina října. Cibulky budou tak mít dostatek času, aby si vytvořily zdravé a pevné kořeny, což je podmínkou jejich správného růstu a bohatého květu v jarních měsících.

Nemusíte se ani bát, že by byly poškozeny následnými mrazíky, protože je ochrání zemina, v níž jsou zasazeny. Jen při hrozbě extrémních mrazů se doporučuje záhon přikrýt chvojím, případně slámou.

Nabídka cibulovin je pestrá

Dáváte-li přednost cibulovinám obvyklým, v nabídce najdete různé druhy narcisů, tulipánů nebo hyacintů. Z drobnokvětých rostlin jsou to sněženky, bledule, krokusy či ladoňky. Modřence můžete využít jako olemování záhonů, za zmínku stojí i exotické řebčíky a okrasné česneky. Své speciální kouzlo mají i lilie. Mezi méně známé, ale zajímavé patří například snědek nebo pivoňka.

Správná výsadba – zdravý růst a bohatý květ

Aby na jaře všechny cibuloviny správně vzešly a bohatě kvetly, je třeba věnovat pozornost správné výsadbě. Důležité je stanoviště, protože většina rostlin má ráda nezastíněné plochy. Půda by neměla být těžká, ale nejlépe polopropustná až propustná a výživná. Sázet je třeba v optimálních rozestupech a obvykle do hloubky, která odpovídá dvojnásobné či trojnásobné výšce cibule.

Některým rostlinám vyhovuje vysazování ve větších skupinách. Do jamky se doporučuje přidat trochu zahradního kompostu nebo speciálního hnojiva pro cibuloviny. Jistě není třeba připomínat, že cibule musí kořenovou částí směřovat dolů.

Několik rad závěrem

Jestliže se na vaší zahradě občas vyskytují hryzci nebo hraboši, je zapotřebí vysazené cibule chránit. Osvědčilo se obalit cibuli do hustého pletiva anebo vysadit v perforovaných košíčcích z plastu. Chcete-li osázet polostinná místa, využijte rostliny „lesní“ povahy, jako jsou sněženky, sasanky, ladoňky a kandíky.

Pečlivým výběrem druhů a odrůd cibulovin (rané, středně rané a pozdní) prodloužíme dobu jejich květu z řádu týdnů až na několik měsíců.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se