×
Hledat v našem blogu

S předpěstováním neotálet

Zkušení zahrádkáři dobře vědí, že, pokud chtějí mít brzkou úrodu, je třeba na ni myslet už na začátku února. Právě v této době totiž nastává čas na předpěstování některých rostlin ze semen. Pokud tuto vhodnou dobu promeškají, může se stát, že úroda bude pozdější a nebo některé rostliny špatně vykvetou či nezarodí tak, jak bylo očekáváno.

Příprava pro setí semen

Pro výsev si připravte vhodnou nádobu, tedy misku, truhlík nebo větší květináč. Nádobu naplňte substrátem, který je vhodné před použitím propařit, čímž ho desinfikujete a odstraníte tak drobné škůdce nebo choroboplodné zárodky. Propaření je nejlepší provádět v horkovzdušné nebo jiné troubě, kdy postačí udržet substrát při teplotě 90 až 100 stupňů po dobu zhruba deseti minut.

Vysévání semen

Vybranou nádobu naplňte připraveným substrátem a můžete vysévat. Na obchodním balíčku se semínky najdete návod, jak hluboko a v jaké vzdálenosti semena sít. Některá po výsevu zasypte zeminou, ta drobnější se někdy sejí pouze na povrch a lehce utlačí. Pak nádobu zalijte – pozor! voda by neměla být přímo z vodovodu – pokud nemáte dešťovou, pak použijte alespoň odstátou. Misku umístěte do místnosti s teplotou cca 20 °C a světlo by mělo být sice dostatečné, ale ne přímé.

Péče o vysetá semena

Především dbejte na to, aby semena měla přiměřené množství vláhy. Pokud jste pro urychlení růstu požili zakrytí fólií, pak ji asi dvakrát denně odkryjte, aby setba měla dostatek vzduchu. Při vyrašení klíčků pak odkrývejte častěji, až zakrytí zcela odstraníte. Dbejte na to, aby rostlinky nenastydly a měly také dostatek světla.

Kdy je třeba přesazovat

Mladé semenáčky přesadíme v době, kdy už jsou dostatečně silné a mají vyvinuté nejméně dva pravé lístky. V té době jsou již vyvinuté i kořeny a s rostlinou lze manipulovat, aniž byste ji neškodili. Obvykle na přesazování dojde ve druhé polovině března. Pak nechte ještě rostliny uvnitř. Na venkovní stanoviště je přeneste podle pokynů na balení. Některé musí počkat až na počátek května, tedy po pravidelných jarních mrazících.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se