×
Hledat v našem blogu

Domácí lékárna na vaší zahradě

Už naše babičky dobře věděly, že na spoustu nemocí stejně jako léky zabírají i některé bylinky. Však i v současnosti je na mnohých zahrádkách vyhrazené místo, kde se léčivky pěstují. Některé dokonce zahradu i zdobí. Dnes už se bylinky obvykle nesázejí do pravidelných řad, ale přednost dostává přirozená smíšená výsadba, která do organizace zahrady zapadne lépe.

Pěstujeme léčivé bylinky

Jsou dva způsoby, jak si bylinky vypěstovat. Buď navštívíme zahradnictví a koupíme vzrostlé rostliny, anebo si je sami vypěstujeme ze semínek. Těch se nabízí nepřeberná řada. Z těch nejčastěji pěstovaných jmenujme například meduňkuměsíček zahradní, šalvěj, heřmánek pravý, ale také dobromysl, tymián a řepík lékařský. Vypěstovat si můžeme i kopr, brutnák nebo libeček a kerblík, saturejku, česnek a jmenovat bychom mohli další.

Péče během vegetace

Protože většina léčivých bylin je vlastně jen šlechtitelsky upravená původní planá rostlina, nebo dokonce rostlina nešlechtěná, nepotřebují ke svému růstu přehnanou péči a daří se jim dobře i na zahradách u chat či chalup, kde se o ně zahrádkáři starají jen o víkendech. Pokud pro ně je vybráno před větrem chráněné stanoviště s polopropustnou půdou a dostatkem slunce, rostou bez problémů. Stačí jim obvykle občasná vydatná zálivka, zkypření půdy a odstranění plevelů. Sklizeň léčivek má svá pravidla. Při sklizni jednotlivých částí rostlin s léčivými účinky je třeba znát dobu, kdy je vhodné bylinky sklízet. Některé můžeme používat v čerstvém stavu, jiné je zapotřebí usušit a sušené správně uchovávat. Osvědčily se třeba tmavé sklenice se zabroušenou zátkou, kam se nedostanou škůdci. Každá bylina má na užívání jiné požadavky, proto je vhodné si o jejích účincích, dávkování a skladování zjistit dostatek informací.

„Není na světě byliny, aby na něco nebyla“

To říkali naši předci. Pro základní orientaci uvádíme některé léčivky a jejich účinky. Měsíček zahradní má hojivé a desinfekční účinky, meduňka lékařská uklidňuje a pomáhá při nespavosti stejně jako dobromysl, brutnák léčí choroby ledvin a revmatismus, tymián je lékem na střevní choroby a řepík lékařský má nejen hojivé účinky, ale také hojí rány.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se