×
Hledat v našem blogu

Vypěstujte si hlívu ústřičnou

Zahrádkáři nejsou jenom ti, kteří na záhonech pěstují zeleninu a květiny a v sadech opatrují ovocné stromy. Najdou se mezi nimi i takoví, kteří se pouštějí do ne zcela obvyklých prací. Například ti, kterým rostou vlastní houby, protože i ty lze „zasadit“ a po nějaké době sklidit. Mezi nejznámější patří hlíva ústřičná, ale pěstovat lze i jiné druhy.

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je jedlá dřevokazná houba, která je poměrně hojná i v přírodě. Ústřici připomínající klobouky mohou dorůst až 25 cm. Barvu mají v odstínech šedi a lupeny jsou bělavé. Dužina je čistě bílá, šťavnatá a při rozříznutí nemění barvu. Houba chutná mírně nasládle a příjemně voní po houbách. K dřevu je přirostlá krátkým, silným, poměrně tuhým třeněm.

Jak na pěstování hlívy ústřičné

Pěstování hlívy není příliš náročné, a tak ho lehce zvládne i ten, kdo nemá žádné zkušenosti. Hlavním předpokladem je kvalitní sadba, kterou zakoupíte ve specializovaných prodejnách. Potom stačí koupit buď přímo určený substrát nebo vybrat vhodné dřevo, kam houbu „naočkujete“. Může to být poleno, které umístíte třeba ve skleníku (ten před sadbou na několik dnů namočte), nebo i pařez, jenž zůstal po pokáceném stromu na zahradě. Do dřeva navrtáte otvory a do nich vtlačíte zakoupenou sadbu. Vše můžete na čas zakrýt igelitem. Nejlepší čas pro očkování je na jaře.

Teplotní poměry při pěstování

Pro rychlé prorůstání podhoubí je vhodná teplota kolem 28 °C. To můžete zajistit ve skleníku nebo i v teplém sklepě. Pro pěstování venku necháte naočkované dřevo delší dobu zabalené, aby se udržela vyšší teplota. Jinak se bude podhoubí vyvíjet delší dobu. Když je podhoubí dostatečně vyvinuté, začnou se objevovat první násady plodnic. Pro jejich správný růst pak postačí teplota kolem 18 °C.

Sklizeň je v několika vlnách

V prvním roce po jarní výsadbě je sklizeň menší. Plodnice rostou v trsech. Jsou-li dostatečně velké, stačí je jen ze dřeva vylomit. Houba rychle nasadí k dalšímu růstu, takže za 4 měsíce můžete sklízet i pětkrát. Vypěstované podhoubí nepřestává plodit po prvním roce, ale vydrží vám po několik dalších sezón.

Hlíva chutná i upevňuje zdraví

Sklizené plodnice můžete využívat v kuchyni jako jiné druhy hub. Je vhodná do polévek, pod maso, jako řízek nebo obyčejná smaženice. další předností hlívy ústřičné je její vliv na posílení imunity organismu, zmírňuje infekce a záněty, koriguje krevní tlak. Blahodárně působí také na zažívání, zmírňuje některé alergie a snižuje cholesterol.

Tag: Houby
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se