×
Hledat v našem blogu

Nelíbí se vám trávník? Pěstujte rostliny, po nichž můžete šlapat

Tyto rostliny se uplatní ve skalce, kolem kamenných cestiček, mezi šlapáky i jako podrost keřů. Nejodolnější sešlapu, jsou kobercovitě rostoucí druhy tvořící pevný drn. Nesázejte je však na nejvíce exponovaná místa, například oblíbené psí cestičky.

Při výběru rostlin se řídíme jejich nároky na stanoviště, světlo, vláhu, druh půdy a její kyselost. Některé rostliny mohou tolerovat i méně optimální podmínky stanoviště, ale při kombinaci se zátěží sešlapováním je pravděpodobné, že dlouho nevydrží. Zejména ve skalce je na obtíž přílišné rozrůstání některých půdopokryvných rostlin.

Tyto druhy se nejlépe uplatní jako podrost keřů či stromů a ve výsadbách ohraničených bariérou, například pravidelně sekaným trávníkem, cestou či zídkou.

Stínomilné rostliny

Tyto rostliny dorůstají výšky 3–15 cm, milují vlhká stanovištěpolostín či úplný stín. Patří sem:

Barvínek menší (Vinca minor)

Břečťan plazivý (Hedera hellix)

Mechy – máte-li kyselou půdu, objeví se v zahradě sám. V kombinaci s některými jehličnany působí esteticky a sešlap snáší výborně.

Vrbina penízková (Lysimachia nummularia)

Zběhovec plazivý (Ajuga reptans)

Rostliny pro slunná stanoviště

Acéna drobnolistá (Acaena microphylla) – vhodné jsou propustné půdy, snese i polostín.

Huseník výběžkatý (Arabis procurrens) – rostlina pro vlhčí stanoviště, snese i polostín.

Kociánek dvoudomý (Antennaria dioica) – hodí se na suchá stanoviště a dorůstá výšky 5–15 cm.

Mateřídouška obecná (Thymus vulgaris) – dá se sehnat i v drobnolisté, žlutolisté nebo panašované varietě, vhodná na suchá stanoviště.

Úrazník položený (Sagina procumbens) – ideální rostlina vhodná mezi kamenné šlapáky, vlhčí stanoviště, snese i polostín.

Kotula kostrbatá (Cotula squalida) – rostlina dobře odolná sešlapu. Pro svůj velmi nízký vzrůst, do 5 cm, se ale snadno zapleveluje.

Řebříček plstnatý (Achillea tomentosa) – vhodný na suchá stanoviště, dorůstá do výšky 10–15 cm.

Mnoho půdopokryvných rostlin lze lehce namnožit, a postupně tak rozšiřovat jejich plochu. Snadno je můžete předpěstovat v květináčích, kde ovlivníte vlhkost i přistínění. Na stanoviště je sázejte teprve tehdy, až zmohutní a prokoření.

Tag: Trávník
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se