×
Hledat v našem blogu

Fíkusy a sukulenty jsou vhodné k celoročnímu pěstování v bytě

Fíkusy a sukulenty jsou vhodné na bonsaje celoročně pěstované v bytě. U bonsají z venkovních druhů toto není možné. Jsou i méně náročné na péči a většinou mají dobu vegetace po celý rok. Nevýhodou však je, že pro tvorbu pokojových bonsají není tak široký výběr druhů jako pro bonsaje venkovní. Toto omezení cítí hlavně lidé, kterým se líbí bonsaje z jehličnanů. Mezi listnatými druhy je výběr větší.

Jako bonsaje lze tvarovat různé druhy například z rodů fíkus (Ficus), karmona (Carmona), granátovník (Punica), muraja (Murraya), myrta (Myrtus) a další. Tvarování nebývá ničím omezené a je možné vypěstovat bonsaje všech možných stylů, tvarů a velikostí. Mezi nejoblíbenější a nejlehčeji pěstovatelné pokojové bonsaje patří zcela jistě fíkusy, především druhy Ficus retusa (někdy uváděný pod jménem F. microcarpa) a jeho četné odrůdy (například F. r. ‘Kimmen‘, ‘Ginseng‘, ‘Nitida‘, ‘Panda‘), Ficus benjamina, Ficus neriifolia, Ficus natalensis a další druhy s drobnějšími listy.

A důvody jejich oblíbenosti? Jsou dekorativní, odolné a poměrně snadno je lze množit. Jsou mezi nimi druhy, které se hodí jak do slunných, teplých a suchých bytů, tak i do tmavších míst a chladnějších místností. Stačí si jen vybrat správný druh a zajistit rostlině základní péči

Pozor! Fíkusy jsou citlivé na trvale mokrý substrát, ve kterém jim snadno odehnívají kořeny. Naopak mírný přísušek přežijí bez problémů. Na průvan reagují žloutnutím a shozením části nebo všech listů.

Bonsaje sukulentní tvoří mezi pokojovými bonsajemi samostatnou skupinu. Nespornou výhodou je, že jako normální sukulenty snadno přežívají dlouhá období sucha či menší pěstitelské chyby, a patří mezi nejodolnější a na péči nejméně náročné bonsaje. Nevýhodou naopak je omezená možnost jejich tvarování (drátování) a vyvazování je možné jen u poměrně malého množství druhů a většinu jich lze tvarovat pouze zaštipováním.

Vhodnými rostlinami pro vypěstování jsou například zástupci rodů Crasula, Aeonium, Kalanchoe, Bursera, Dorstenia a dalších. Těmto rostlinám vyhovuje slunné stanoviště na parapetu okna. Přes léto jim dopřejeme letnění na čerstvém vzduchu na světlém až slunném místě chráněném před prudkými dešti.

Tag: Bonsaje
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se