×
Hledat v našem blogu

Pěstování mučenek - aby kvetly i plodily

Krásné popínavé teplomilné rostliny – to jsou mučenky. Pokud se jim budete věnovat, odvděčí se nádhernými květy a možná i lahodnými plody. Pěstovat v bytě lze mnoho druhů poměrně nenáročných mučenek.

Mučenky pěstujeme v běžném, středně lehkém substrátu pro pokojové rostliny. Substrát by neměl být přemokřený, aby neuhnívaly kořeny, pokud je však necháme vyschlé déle než den, mohou uschnout. Více vody potřebují v době bujného růstu. Mají také rády časté rosení. V době bujného růstu je důležité i přihnojování. Hnojivo dávkujeme podle návodu, dáme pozor abychom rostliny nepřehnojily, sice bujně porostou, ale nepokvetou. Hnojíme speciálními hnojivy pro kvetoucí pokojové rostliny. V letních měsících mučenkám prospívá letnění na přímém slunci. Nádobu s rostlinou můžeme k opěrné konstrukci zakopat do země tak, že zemina je v úrovni okolí. Opěrnou konstrukci mučenky potřebují i při pěstování v bytě, výhony mohou dorůstat několikametrových délek.

Pro plody pěstované druhy jsou mimo jiné doporučované:

Pasiflora edulis

Pasiflora mollissima

Pasiflora ligularis

Passiflora maliformis

Passiflora alata

Passiflora quadrangularis

Aby rostlina plodila je důležité opylení. Většina mučenek je jen zčásti samosprašných. Doporučujeme si pořídit více druhů nebo odrůd. Utrhneme prašník a důkladně jím potřeme blizny.

Rostliny přesuneme na zimoviště, když na podzim začínají být noci chladné. Veškerý kořenový systém, který prorostl do okolní zeminy během letnění odřežeme. Zároveň zkrátíme nadzemní část asi na 30 cm. Je vhodné, aby mučenky přes zimu zcela zastavily svůj růst. Zaléváme je velmi opatrně podle množství světla a teploty, která by se měla optimálně pohybovat mezi 7–15 °C. Při nižších teplotách mohou opadat listy.

Na jaře hlavní výhony zkrátíme na jednu třetinu a boční obrost z loňského roku na dvě až tři očka. Pokud je to potřeba, přesadíme je. Mají rády menší a hlubší nádoby. Nezapomeneme na oporu. Mají rády slunné a teplé stanoviště. Porostou i při nedostatku světla, ale nepokvetou.

Jako u všech pokojových rostlin se u mučenek můžeme setkat se stejnými škůdci. Nejvíce je napadá sviluška. Rostliny v tom případě ošetříme chemickými přípravky.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se