×
Hledat v našem blogu

Zelené vitaminy – klíčky a výhonky

Klíčky a výhonky obsahují velké množství vitaminů, minerálů a enzymů. Náš organizmus je nedostatečným příjmem čerstvé kvalitní zeleniny ohrožen především v zimě a v časném jaru. Jednoduchý a levný způsob, jak obohatit stravu v tomto období, představují rostlinné klíčky.

V semenech začnou při procesu klíčení probíhat metabolické děje, které musí rostoucí rostlině poskytnout dostatek živin. Aktivují se zde enzymy a několikanásobně vzroste obsah vitaminů, zejména B a C. Škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Naklíčená semena také obsahují velké množství hořčíku a železa. Větší výhonky jsou navíc i zdrojem chlorofylu, který má pro lidský organizmus také prospěšné účinky.

Klíčky je nejlépe konzumovat syrové, tak aby se v nich nezničily cenné živiny, které obsahují. Lze jimi posypat namazaný chléb, nebo je přidat do salátu. V teplé kuchyni je přidáváme až po dokončení pokrmu. Hodí se do rizota i polévek.

Klíčit můžete obiloviny, luštěniny, olejniny a další různé plodiny. Používejte pouze potravinářská semena, ne semena určená k výsevu - bývají chemicky namořená. Nejlepší je použít plodiny v biokvalitě.

Luštěniny

K nejoblíbenějším nakličovaným plodinám z luštěnin patří fazole mungo, cizrna, čočka, fazole adzuki. Velké fazole (ledvina, navy apod.) k nakličování vhodné nejsou, v syrovém stavu jsou nestravitelné. ¨

Obiloviny

Z obilovin se ke klíčení hodí také mnoho plodin – například oves, ječmen, špalda, pseudoobilovina pohanka a další. U ječmene a ovsa, je třeba použít bezplevé odrůdy (nahý oves, nahý ječmen), jiné obiloviny (pšenice vč. pšenice špaldy, žito, kukuřice) naopak plevy přirozeně neobsahují.

Olejniny a ostatní

Jedná se např. o sezam, hořčičné semínko, slunečnici a jiné. Z ostatních plodin je ke klíčení vhodná vojtěška, řeřich, ředkvička nebo pískavice.

Tip: Zkuste začít s mungem a vojtěškou. Snadno klíčí a výborně chutnají.

Nakličování několika plodin najednou umožní klíčící miska. Snadno se obsluhuje a semenům poskytuje ideální podmínky pro klíčení. Sada sestává ze tří misek, kam se umísťují semena, záchytné spodní misky, kam při proplachování stéká voda, a víka, které v miskách zaručuje stabilní vlhké klima.

Ke konzumaci jsou klíčky vhodné po 3–5 dnech, výhonky po 10–14 dnech (podle druhu plodiny). Slunečnice či sezam chutnají již po jednom dni klíčení, později hořknou. Mladší klíčky jsou jemnější, ty více narostlé mívají kořeněnější chuť.

Tag: Rostliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se