Zelené vitaminy – klíčky a výhonky
Klíčky a výhonky obsahují velké množství vitaminů, minerálů a enzymů. Náš organizmus je nedostatečným příjmem čerstvé kvalitní zeleniny ohrožen především v zimě a v časném jaru. Jednoduchý a levný způsob, jak obohatit stravu v tomto období, představují rostlinné klíčky.
V semenech začnou při procesu klíčení probíhat metabolické děje, které musí rostoucí rostlině poskytnout dostatek živin. Aktivují se zde enzymy a několikanásobně vzroste obsah vitaminů, zejména B a C. Škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Naklíčená semena také obsahují velké množství hořčíku a železa. Větší výhonky jsou navíc i zdrojem chlorofylu, který má pro lidský organizmus také prospěšné účinky.
Klíčky je nejlépe konzumovat syrové, tak aby se v nich nezničily cenné živiny, které obsahují. Lze jimi posypat namazaný chléb, nebo je přidat do salátu. V teplé kuchyni je přidáváme až po dokončení pokrmu. Hodí se do rizota i polévek.
Klíčit můžeme obiloviny, luštěniny, olejniny a další různé plodiny. Používáme pouze potravinářská semena, ne semena určená k výsevu - bývají chemicky namořená. Nejlepší je použít plodiny v biokvalitě.
Luštěniny
K nejoblíbenějším nakličovaným plodinám z luštěnin patří fazole mungo, cizrna, čočka, fazole adzuki. Velké fazole (ledvina, navy apod.) k nakličování vhodné nejsou, v syrovém stavu jsou nestravitelné. ¨
Obiloviny
Z obilovin se ke klíčení hodí také mnoho plodin – například oves, ječmen, špalda, pseudoobilovina pohanka a další. U ječmene a ovsa, je třeba použít bezplevé odrůdy (nahý oves, nahý ječmen), jiné obiloviny (pšenice vč. pšenice špaldy, žito, kukuřice) naopak plevy přirozeně neobsahují.
Olejniny a ostatní
Jedná se např. o sezam, hořčičné semínko, slunečnici a jiné. Z ostatních plodin je ke klíčení vhodná vojtěška, řeřich, ředkvička nebo pískavice.
Tip: Zkuste začít s mungem a vojtěškou. Snadno klíčí a výborně chutnají.
Nakličování několika plodin najednou umožní klíčící miska. Snadno se obsluhuje a semenům poskytuje ideální podmínky pro klíčení. Sada sestává ze tří misek, kam se umísťují semena, záchytné spodní misky, kam při proplachování stéká voda, a víka, které v miskách zaručuje stabilní vlhké klima.
Ke konzumaci jsou klíčky vhodné po 3-5 dnech, výhonky po 10-14 dnech (podle druhu plodiny). Slunečnice či sezam chutnají již po jednom dni klíčení, později hořknou. Mladší klíčky jsou jemnější, ty více narostlé mívají kořeněnější chuť.