×
Hledat v našem blogu

Plodina, která se uplatní v každé kuchyni - hrách

Hrách setý (Pisum sativum) pochází z východní oblasti Středomoří. Dnes se ve velkém pěstuje v celém mírném pásmu. Je to jednoletá popínavá rostlina z čeledi bobovitých. Plody této rostliny jsou lusky, které obsahují dužnatá semena. Hrášky přirůstají k hřbetní straně lusku ve dvou řadách tzv. poutkem či pupkem. Ke konzumaci jsou zelené kuličky výtečné především syrové, pro pozdější spotřebu je můžeme zamrazit i usušit.

Dřeňový hrách - z lusků vybíráme nezralá zrna. Vyloupaná zrna jsou určena pro přímou konzumaci, do salátů, polévek atd.

Cukrový hrách – je oblíben především u dětí. Nezralé, sladké a křehké ploché lusky nemají vnitřní pergamenovou blánu a tak se dají jíst celé.

Hrách upřednostňuje střední a lehčí hlinité až hlinitojílovité nezaplevelené půdy. Dobře snáší chlad, proto jej můžeme vysévat již na přelomu března a dubna. Semena před vysetím namočíme a necháme nabobtnat. Mezi řádky musí být vzdálenost alespoň 25 – 30 centimetrů, mezery mezi jednotlivými hrášky pět centimetrů. Sázíme do hloubky 4-5 cm. Výsev je třeba udržovat stále vlhký, semena vyklíčí do čtrnácti dnů. Semenáčky za příhodných podmínek velice rychle rostou. Abychom mohli sklízet hrách průběžně, do dalšího výsevu se pustíme po dvou týdnech, poslední se dělá nejpozději do konce července. Hrách tak můžeme sklízet po celý rok. Pnoucím odrůdám musíme poskytnout vhodnou oporu.

Hrách je ohrožován antraknózou, hnědou skvrnitostí, suchou kořenovou spálou, plísní a padlím. Je třeba používat kvalitní osivo, které je namořené, případně naočkované biologickými přípravky, které zajistí hrachu přírodní ochranu před cizopasnými houbami. Ze škůdců hrách napadá kyjatka hrachová. Mšice, jež vysává rostlinné šťávy z listových pletiv. Napadené exempláře poznáte podle zakrnění, slabého kvetení a malé úrody. Kyjatka vždy tvoří kolonie. Dalšími škůdci může být zrnokaz hrachový a zrnokaz bobový poškozující zrající semena. Všechny škůdce lze zničit pomocí postřiků chemickými přípravky.

Hrách obsahuje velké množství vitamínů (především skupiny B) a minerálních látek, jako je draslík, fosfor, hořčík, měď a vápník. Obsahuje také vitamín C, který je nejdůležitějším antioxidantem a stejně tak i množství karotenu (provitamin A). Hrách má rovněž vysoký obsah lecitinu a ten dokáže v krvi rozpouštět cholesterol a nezdravé tuky. Stejně jako ostatní luštěniny, i hrách je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin a rostlinné vlákniny.

Tag: Luskoviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se