×
Hledat v našem blogu

Řebčík - cibulovina, která prý odpuzuje krtky

Květenství řebčíku je složeno z pěti až deseti květů rostoucích na samostatném stonku, které tak připomínají královskou korunu, odtud pravděpodobně pochází jeho název, řebčík královský. U nás se pro něj užívají také lidové názvy císařská nebo čínská koruna. V každé zahradě vyniknou svým majestátním vzhledem, pozornost upoutají nejen v předzahrádkách ale také na pozadí trvalkových záhonů.

Řebčík královský svou výškou několikrát převýší tulipány, narcisy a další jarní květiny. Rostlina dorůstá do výšky 60 až 100 cm. Květenství v oranžových, ohnivě červených a žlutých tónech zdobí záhony od dubna do května.

Pozor! Jedná se o rostlinu jedovatou, nejvíce jedu se nachází v jejich cibulích. Řebčík obsahuje toxické alkaloidy a otrava se projevuje mimo jiné nevolností. I díky tomu, jsou však odolné vůči škůdcům.

Řebčíků (Fritillaria) existuje přes sto druhů. Kromě řebčíku královského se u nás hojně pěstuje také drobnější řebčík kostkovaný, řebčík perský či řebčík bílý. Drobnokvěté řebčíky pocházejí ze Středomoří a západní Asie. Jsou vhodné do skalek, ale i do podrostu pod vyššími okrasnými dřevinami. Jsou vysoké 15–45 cm, květy jsou růžové, bílé, žluté, kostkované, kropenaté, i v kombinaci barev. Kvetou v březnu až květnu.

Řebčík dost výrazně zapáchá, proto je lepší vysadit ho do míst, kde se příliš nezdržujete. Jeho krásu je lepší pozorovat z dálky. Vyžadují slunné a teplé místo, případně mírný polostín. Jde o mrazuvzdornou cibulovinu, která na jednom stanovišti zůstane více let.

Při přesazení již zakořeněných rostlin se může stát, že by rostlina poté odmítla kvést. Půda by neměla být ani příliš suchá, ani přemokřená a měla by obsahovat dostatek živin. Těžké jílovité a hlinité zeminy je proto třeba odlehčit zapracováním štěrku nebo hrubého písku.

Cibule řebčíku královského se sází cca 25 cm hluboko, nejlépe mírně šikmo. Tím omezíme možnost napadení cibulí hnilobou a plísněmi. Drobnokvěté řebčíky vysazujeme asi 6–10 cm hluboko.

Nejvhodnější dobou pro výsadbu je konec léta a začátek podzimu. Půdu občas zkypříme, nesmíme však cibule poškodit. Na jaře rostlinám dopřejeme dávku komplexního hnojiva (např. Ceretit). Po odkvětu, zatáhnutí cibule a zežloutnutí listů, odstraníme nadzemní část. Na podzim rostlinu přikryjeme vyzrálým kompostem.

Ze škůdců může řebčíky napadnout chřestovníček liliový. Zlikvidujeme ho sběrem, nebo chemickým postřikem.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se