×
Hledat v našem blogu

Abeceda bylinek - anýz

Lahodně voní a dobře chutná, anýz vonný (Pimpinella anisum) je kořením a bylinkou, která má výrazné léčivé účinky. U nás je známý také pod názvem bedrník obecný. Podporuje trávení a odhleňuje dýchací cesty. Je charakteristickým prvkem čínské a indické kuchyně.

Od starověku je anýz považován za všestrannou, především léčivou rostlinu. V Egyptě ho používali při věštění, přidávali do kadidel a stal se rostlinou novomanžele, zřejmě kvůli svým afrodiziakálním účinkům. Lidé ho užívali k léčbě téměř všech nemocí a ve směsích s dalším kořením na dochucování jídel. Byl používán jako protijed při bodnutí jedovatým hmyzem a zvířaty. Po vydatných obědech se podávaly anýzové koláče na podporu trávení. Nejoblíbenější byl v Anglii. Dodnes v Indii žvýkají anýz na osvěžení dechu. V lidovém léčitelství byl považován za rostlinu, která udržuje mladistvý vzhled a zvyšuje plodnost.

Nejvhodnější dobou pro sběr semen je srpen–září. Rostlina je v této době žlutohnědé barvy a 2/3 plodů mají sivou barvu. Seřízneme celou rostlinku, kterou svážeme do snopů a necháme schnout 2–3 týdny. Poté vytřeseme semena. Ty uskladňujeme v dobře uzavřených nádobách, které chrání semena před vlhkostí.

Rostlina obsahuje spondin, izobergapten, pimpinelin, umbeliferon, saponin, pektin, pryskyřice, třísloviny, cukry, soli draslíku, vápníku a další látky. Anýz napomáhá při léčbě dýchací soustavy, redukuje průduškový hlen, čímž usnadňuje vykašlávání. Je nápomocný při astmatu, podporuje trávení, odstraňuje plynatost a nechutenství. Z trávicího traktu odstraňuje hnilobné a kvasinkové procesy. Spolu s kmínem, koriandrem a fenyklem je anýz vhodný k užívání i pro kojící maminky, jelikož podporuje tvorbu mateřského mléka.

Plody anýzu příjemně voní, jsou malinko sladké a připomínají svou chutí lékořici. Ve Francii z něj připravují známý anýzový likér, který je podáván jako prostředek na "dobré trávení" po jídle. Dochutit s ním můžeme např. polévky, omáčky, vepřové maso, vařené a pečené ryby, brambory, saláty a další pokrmy. Je nezbytným kořením pro chléb, sušenky a pečivo.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se