×
Hledat v našem blogu

Abeceda bylinek – brutnák

Brutnák lékařský (lat. Borago officinalis), lidově nazývaný též boreč nebo borák je jednoletá rostlina z čeledi brutnákovitých (lat. Boraginaceae). Je poněkud opomíjenou léčivou bylinkou, ale neméně chutnou a zajímavou.

Původem pochází ze Středozemí (jižní Evropy) a Orientu. U nás se pěstuje jako zelenina, i jako léčivka. Dorůstá do výšky 30 - 100 cm. Patří do skupiny drsnolistých. Celá rostlina je štětinatě chlupatá, bujně a rychle rostoucí. Lodyha je přímá, po stranách se větvovitě rozbíhá. Listy jsou žláznaté, vespod zúžené v řapík. Mají tvar vejčitý, až elipsovitý. Voní po okurkách. Brutnák kvete od června do srpna. Květy jsou blankytně modré. Objevit se mohou i květy bílé, nebo narůžovělé, u některých forem dokonce načervenalé. Jednoletá semena jsou černá, na špičce ohnutá. Semena brutnáku obsahují olej.

Brutnák poroste téměř v jakékoli půdě, nejlépe se mu bude dařit v propustné půdě na slunném stanovišti. Několik rostlin poskytne dostatek zelených listů po celé léto. Brutnák vyséváme na jaře rovnou na konečné stanoviště po třech semenech asi do hloubky 1 cm do sponu 30 cm. Později vyjednotíme nejslabší sazeničky a zbývající necháme růst bez dalších zásahů. Brutnák má dobrou klíčivost a rychle roste, patří tedy k nejsnáze pěstovaným bylinkám. Volně se vysemeňuje, takže v dalších letech už stačí jen přesazovat rostlinky, které vyrostou kolem těch původních. S přesazováním však neotálíme, jakmile se na lodyhách vyvinou typické plstnaté lístky, rostlina snáší přesazení špatně, vadne, hyne nebo jen živoří. Mladé lístky se dají sklízet už po osmi týdnech od výsevu. Zužitkovává se nať mladých rostlin, nebo se sbírají zcela mladé listy. Jedlé jsou i květy. Listy raději zamrazíme, než sušíme, při sušení často černají.

Tip:

Čaj z čerstvě nasekaných listů je velmi osvěžující, květy můžeme kandovat a zdobit jimi dorty a moučníky.

Mladé lístky přidáváme do salátů, letních koktejlů či do polévek, lze z nich připravit výtečný špenát. Nebo je najemno nasekáme a smícháme s jogurtem nebo kysanou smetanou. Vynikající je jogurtovo–brutnáková „raita“ s karí kořením nebo proužky zeleniny či krevety namáčené v kysané smetaně s brutnákem.

Čerstvé listy obsahují vitamin Cslizové látkypryskyřicesaponinyasparaginkyselinu křemičitoutříslovinyantokyanové barvivominerální látky (hlavně draslík, vápník a mangan) a další. Rostlina působí projímavě a protizánětlivě, má mírné uklidňující a posilující účinky, zlepšuje dýchání, snižuje krevní tlak, posiluje srdeční činnost, podporuje tvorbu mléka u kojících matek, podporuje vylučování moči, čerstvé listy naložené do mléka pomáhají při nervozitě, bušení srdce a melancholii, obklady z brutnáku zmírňují kožní záněty a hojí poranění, zabraňuje nadměrnému pocení organismu.

Recept na závěr: Zelená omáčka s brutnákem

Asi 300 g bylinek (brutnák, petržel kudrnka, pažitka, kerblík, kopr, řeřicha, meduňka) opereme a nasekáme. Zamícháme je do směsi zakysané smetany (250 ml) a jogurtu (150 ml), přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, osolíme, opepříme, okořeníme a okyselíme (citronovou šťávou nebo octem). Zlehka vmícháme 4 nahrubo nasekaná vejce a podáváme například k bramborám pečeným v troubě.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se