×
Hledat v našem blogu

Abeceda bylinek – divizna velkokvětá

Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum Berthold) je dvouletá, plstnatě ochlupená rostlina dorůstající do výšky dvou metrů. Na stanoviště není náročná, roste i na rumištích a podél cest, půda může být sušší, chudá, ale místo dostatečně slunné. Kromě divizny velkokvěté existuje mnoho dalších druhů, nejznámější jsou D. malokvětá, D. černá, D. ozdobná a další.

Léčivé účinky mají všechny, neboť se obsahem látek téměř shodují.

Diviznu lze s úspěchem pěstovat i na zahradě. Pozor! Semena jsou jedovatá, obsahují rotenon. Semena uložte na měsíc a půl až dva měsíce do mrazáku, potom je přendejte do ledničky. Brzy na jaře semínka vysejte do mělkých pěstebních misek, které naplňte vlhkým písčitým substrátem. Semínka substrátem nezakrývejte, potřebují k vývoji světlo. Po třech týdnech můžete již vzrostlé sazeničky zasadit na dobře osluněný venkovní záhon. Rostlina se sama vysemeňuje. V prvním roce vyroste růžice plstnatých listů, která na podzim odumírá. V dalším roce pak vyroste lodyha s bohatým hroznem žlutých květů.

Kvete od června do září. Květ sklízejte nejlépe v červenci a srpnu průběžně každý den, protože se květ divizny ráno otevře a ve stejný den večer opadává. Sbírejte pouze suché květy bez kalichu a zacházejte s nimi opatrně, abyste je nepomačkali. Květy sušte rozložené do jedné vrstvy rychle, nejlépe na slunci, případně v otevřené troubě při teplotě 60 °C. Pokud se při sušení objeví zahnědlé květy nebo zbytky kalichů, musíte je odstranit, jinak sběr znehodnotí. Dobře usušené květy mají žlutou barvu. Uložte je do vzduchotěsných nádob.

Divizna obsahuje hlavně saponiny, třísloviny, sliz a flavonoidy, které se v účinku vzájemně doplňují. Sliz vytváří na sliznici ochranný povlak, který ji chrání před vysušením a drážděním, saponiny a flavonoidy napomáhají rozpouštění hlenů. Nálev ze sušených květů léčí kašel a ostatní průvodní jevy průduškových onemocnění a nemocí z nachlazení, podporuje pocení při nachlazení. Zlepšuje funkci jater a sleziny, tinkturu můžete použít při bolestech hlavy a závratích. Protizánětlivé účinky hojí i další onemocnění. Zevně ji lze používat na poranění, při revmatických bolestech, otocích, při bércových vředech, ke zmírnění bolestí vyvolaných křečovými žilami.

Divizna se dříve využívala i v barvířství – na žluto se barvily nejen látky, ale i vlasy. Jedná se také o významnou medonosnou rostlinu.

Náš tip:

Vyzkoušejte diviznový sirup! Květy divizny stačí proložit medem a po šesti týdnech scedit. Výsledným sirupem si můžete přisladit čaj nebo po kapkách přidat na palačinky. Látky obsažené v divizně nesnesou delšího užívání, na divizně si tak nepochutnávejte déle než deset dní.

Tag: Byliny, Divizna
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se