×
Hledat v našem blogu

Abeceda bylinek - lichořeřišnice

Je nenáročná a navíc i jedlá a léčivá, můžete ji pěstovat jako půdopokryvnou nebo popínavou rostlinu, má zářivé, velké květy, roste a vykvétá brzy po vysetí. Rychle vytvoří barevné plochy na prázdných záhonech, třeba zrovna po rané zelenině.

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus) patří do čeledi lichořeřišnicovitých je plazivá, její výhony jsou dlouhé i přes dva metry, ve své domovině (původem pochází z Jižní Ameriky) dorůstá až pěti metrů. Lidově se jí říká také řeřicha, řeřicha kapucínská či řeřicha otáčivá. Kvete jednobarevnými i různě barevně kombinovanými, velkými, voňavými květy v červnu až říjnu, plody jsou tobolky. Lze ji sázet do truhlíků či jiných okrasných nádob, použít ji na obruby záhonů, popínání nízkých i vysokých plotů, zástěn a pergol, a to podle vzrůstnosti odrůdy. Nízké kultivary dorůstají cca do 20–25 cm, jsou vyšlechtěny jednoduché i plnokvěté formy. U nás ji pěstujeme jako jednoletou rostlinu, je velmi citlivá na mráz.

Semena vyséváme do konce července do sponu asi 40 x 15 cm na záhon, do truhlíků, větších mís, květináčů a koryt. Stanoviště jí vyhovuje na slunném místě s normální, spíše chudší vlhkou půdou. Vyklíčí do tří týdnů při teplotě nad osmnáct stupňů, půdu udržujeme vlhkou. Před sázením semenům prospěje máčení – pak již nesmí ale zaschnout. Do jamky hluboké cca dva centimetry dáme dvě až čtyři semena, rostliny jsou pak hustší a bohatěji kvetou. Když je nebudeme hnojit, rostliny pokvetou bujněji. Pro léčivé účinky sbíráme od června do září květ, nať, listy i semeno. Sušíme je na přímém slunci, nebo při teplotě do 40 °C.

Původní druhy je možno použít jako účinnou přírodní medicínu. Lichořeřišnice má významné antibiotické, antivirotické a antibakteriální účinky, pomáhá při chronických zánětech plic, a protože působí na stafylokoky, streptokoky, Proteus, E. coli a další druhy bakterií v močových cestách, přispívá i k léčbě zánětů močového měchýře. Bylina se osvědčila při léčbě zánětu prostaty. Účinkuje proti žaludečním vředům a zánětům vaječníků. Preventivně působí proti většině infekčních chorob. Výtažky z lichořeřišnice zvyšují obranyschopnost (imunitu) organismu, zlepšují činnost centrální nervové soustavy a celkově organismus posilují. Lichořeřišnice také podporuje růst vlasů, brání jejich vypadávání a řeší i problémy s lupy.

V kuchyni ji můžeme použít jako náhradu kaparů, konzumují se poupata a nezralé plody naložené v octě. Jako koření do salátů se přidávají mladé listy a květy (chuť je podobná řeřiše). Listy konzumujeme čerstvé, protože při skladování se u nich rozvíjí hořká chuť. Naložená poupata nekonzumujeme ve velkém množství, protože mají projímavé účinky.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se