×
Hledat v našem blogu

Voňavé vánoční dekorace

Nadčasovou adventní stálicí jsou skořice, hřebíček, badyán, pomerančová kůra i vanilka. A nemusíte je přidávat jen jako přísadu do vánočního pečení.

Celou domácnost toto koření úžasně provoní i jako ozdoba v misce s ovocem. Voňavé kousky hřebíčku můžou zapichovat děti zapíchávat do pomerančů nebo jablíček. Jednoduchou vánoční aktivitou jim zkrátíte čekání na Ježíška. Z hřebíčků mohou vytvářet veselé obličeje a obrázky. 

Svitkem skořice a hvězdičkou badyánu můžeme zase pěkně dozdobit podávaný vánoční čaj, kávu nebo svařák. Delší kousky skořice můžete navázat na přírodní provázek a zavěsit na stromeček.

Adventní koření má nejen podmanivou vůni, ale také obsahuje účinné látky, které prohřívají organismus, posilují imunitu a působí protizánětlivě.

Jednou z nejstarších adventních tradic je zdobení exteriéru i interiéru. Chvojí bývalo zavěšené nad dveřmi stavení a lidé se tak dříve chránili před zlými duchy a nemocemi. Později se začalo dávat do vázy na okno nebo na stůl ve světnici. V bytě ve váze je potřeba zajistit chvojí dostatek vody, kterou je potřeba často měnit, aby větvě neopadaly a vydržely dlouho pěkné. Tradičně se chvojí zdobilo slaměnými a dřevěnými ozdobami, ořechy a jablky.

Venku můžeme zeleným chvojím dozdobit balkonové truhlíky nebo přikrýt zazimované záhony. 

Pálení purpury je stará česká vánoční tradice, jež lze jednoduše přenést i do současnosti. Někdo ji zná jen ze slavné písničky, jiný ji rozehřívá běžně a Vánoce si bez ní neumí představit. Správně namíchaná a rozvoněná purpura má pozitivní vliv na naši psychiku, navozuje pocit pohody a klidu, uvolňuje a projasňuje mysl. Vánoční purpura navodí nevšední atmosféru, která je slavnostní a zároveň nabádá k rozjímání. 

Připravit si ji můžete i sami doma. Záleží na Vás, co máte doma nebo na zahrádce.

Nejčastěji užívanými bylinkami jsou sušená levandule, máta, tymián, mateřídouška, majoránka, rozmarýn, oregano, šalvěj, meduňka, pelyněk, listy maliníku, ostružiníku, jahodníku či borůvčí.

Z koření anýz, hřebíček, badyán, skořice, fenykl, muškátový oříšek, nové koření, kardamom, bobkový list, jalovec; z kůr a pryskyřic volíme kadidlo, santalové dřevo, smrk, borovici, modřín, cypřiš, myrhu, nebo kůru z pomeranče, grepu nebo citronu.

U éterických olejů neuděláte chybu s kadidlem, citrusovými vůněmi, borovicí, smrkem či levandulí. Používá se i eukalyptus, vavřín, myrha či u nás méně známý a léčivý pepř horský s vůní po citrusech. 

Purpura se může rozvonit nasypaná na kousku alobalu nebo na keramickém podšálku na sklokeramické desce, v aromalampě nebo na kousku látky na topení. Důležité je mírné zahřívání. Purpura může lehce doutnat, ale nesmí hořet

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se