×
Hledat v našem blogu

Plevel v kuchyni – šťovík kyselý

Šťovík mnozí považují za obtížný plevel. Věděli jste však, že v prvorepublikových zahradnických příručkách je doporučován upravovat společně s lebedou a špenátem? Oproti nim je totiž hodně kyselý. Dříve ho hospodyňky používaly také jako náhražku kopru v omáčkách a do polévek. Velmi oblíbený je zejména ve Francii.

Ve světě je popsáno asi 200 druhů. V našich končinách je původním druhem šťovík kyselý (Rumex acetosa). Jako listová zelenina se pěstuje šťovík zahradní (Rumex patientia), můžete ho najít i pod názvem anglický špenát. Vyskytuje se na loukách, pastvinách a podél cest. Šťovík preferuje vlhčí a dusíkaté půdy.

Jedná se o vytrvalou rostlinu, vysokou asi 30 až 90 cm. Řadíme ji do čeledi rdesnovité. Květy se objevují v květnu až červnu, jsou červenozelené a ve volných latách. Boční větve jsou nerozvětvené. Listy jsou podlouhlé, střelovité a celokrajné. Přízemní listy jsou dlouze řapíkaté a horní krátce řapíkaté nebo přisedlé.

Šťovík se může stát Vaší oblíbenou planou zeleninou. Listy obsahují kyselinu šťavelovou, šťavelan, antrachinonové deriváty, organické kyseliny, vitamín C, oxalát draselný, flavonové glykosidy a mnoho minerálních látek. Měl by se konzumovat v malém množství a ideálně čerstvý. Osvěžující kyselá chuť, způsobená vitaminem C a kyselinou oxalovou, je vhodnou protiváhou smetanových jídel.

Býval lékem proti kurdějím, nemoci vyvolané nedostatkem vitaminu C. Jeho konzumaci by se měli vyvarovat lidé s ledvinovými kameny nebo s kameny v močovém měchýři. Kyselina oxalová s vápníkem tvoří nerozpustné soli.

Šťovík čistí střeva a krev, odvodňuje, prospívá pokožce a sliznici. Je vhodnou rostlinou pro očistnou jarní kúru. Při nachlazení a onemocněních vedlejších dutin, rozpouští hleny a uvolňuje dýchací cesty. Zevně se používá ve formě kašovitých obkladů na různá kožní zranění nebo ve formě kloktadla při aftech v ústech.

Semena šťovíku vyséváme od března do dubna do běžné zahradní půdy. Po vzejití rostliny vyjednotíme a sázíme do sponu 20 x 40 cm. Sklizeň probíhá od května do listopadu.

Upozornění pro alergiky: v naší flóře patří šťovík k největším producentům pylu (jedna rostlina vyprodukuje během kvetení až 400 milionů pylových zrn).

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se