×
Hledat v našem blogu

Zahájit boj se slimáky je třeba včas

Mírná zima a vlhko je ideální počasí pro rozmnožení slizkých slimáků a plzáků, kteří poté za soumraku vylézají ze skrýší a okusují vámi pěstované rostliny. Také jste žili v iluzi, že plžům nechutnají aromatické rostliny, jako třeba afrikány? Chyba lávky, okoušou vše, na co přijdou.

Už jste vyzkoušeli různé rady, jak uchránit úrodu před slimáky? My už vyzkoušeli kde co – bylinkami počínaje, přes jehličí, vaječné skořápky, kávovou sedlinu i solení, piliny, popel… Všechno pro ně mělo být nepřekonatelnou překážkou, ale nebylo. Pivní pasti zase přitahovaly slimáky z celého širokého okolí. 

Jediné, co jsme nevyzkoušeli, jsou kachny - indičtí běžci, přeci jen je to s nimi komplikovanější, zejména po technické stránce. Je jim třeba postavit přístřešek, oplotit výběh, zajistit vodu a hlavně krmení po celý rok.

Nejosvědčenějším se stalo jejich ruční sbírání po setmění. Je to technicky jednoduchá, zdarma dostupná, spolehlivá, biologická metoda, jak před plži ubránit zahrádku a úrodu. Pak je lze spařit vroucí vodou nebo je odnést někam daleko. 

Pokud si na tuto trochu drastičtější metodu netroufáte, vyzkoušet lze i chemii. Granulax je granulovaný přípravek svým složením atraktivní pro slimáky. Obsahuje repelentní látky Lore a Bitrex, které jsou hořké a odpuzují psy a kočky a tím brání jejich náhodnému požití. Granulax je vysoce odolný vůči vlhkosti. Balení o 250 g vystačí na plochu 350 m2. Ferramol je přípravek, vyrobený z přírodních zdrojů, který je určený k hubení všech druhů plžů. Účinnou látkou je sloučenina železa a fosforu, která se vyskytuje i ve volné přírodě. Přípravek můžeme používat nejen na zeleninových a okrasných záhonech, ale také ve sklenících. Ferramol je odolný vůči dešti a při náhodném požití neškodí ostatním zvířatům. Slimex je moluskocid ve formě granulované návnady k ochraně polních plodin, zeleniny, ovocných rostlin, trávníků, kořeninových rostlin, květin k řezu a okrasných rostlin proti slimákům, plžům a hlemýžďům. Obsahuje Bitrex (zhořčovadlo), který odrazuje psy a kočky od jeho konzumace, je vysoce odolný vůči dešti a vlhku. Jedno balení ošetří až 200 m2 plochy. Zdravá zahrada přípravek proti slimákům je přírodní přípravek v granulované formě určený k hubení slimáků. Granule rozhodíme mezi pěstované rostliny a kolem záhonů, aplikujeme ideálně v podvečer, kdy jsou slimáci aktivnější. 

Náš tip: Slimáci rádi lezou na bílou barvu polystyrenu. Umístěte na vaši zahrádku zatížený kus polystyrenu, na kterém by se slimáci měli postupně nashromáždit. Nemusíte je pak lovit každého zvlášť. 

Tag: slimák
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se