×
Hledat v našem blogu

Jarní péče o trávník

Jakmile se ustálí počasí a nehrozí teplotní výkyvy, můžete se pustit do jarní údržby trávníku. Jestliže na vašem trávníku ale leží vrstva sněhu, nechte ho zatím v klidu a nezatěžujte ho ani chozením, předejdete tak napadení trávníku houbovými chorobami, určitě se dočkáte. Jediné, co zatím můžete, je na sníh pohodit hnojivo - s rozpouštějícím se sněhem se snáze dostane ke kořínkům.

Začněte vertikutací. Vertikutaci provádíme po jarním oteplení, a hlavně za sucha. Po dešti vyčkáme alespoň 2 dny. Nože vertikutátoru by se měly půdy pouze dotýkat, doporučená hloubka vertikutace je 2 až 3 mm, příliš hluboké provzdušnění by poškodilo kořenový systém i rostliny. Trávník po provzdušnění nevypadá zrovna vzhledně, ale nebojte se o něj, doroste. Jestliže se objevili po vertikutaci větší holé plochy, dosejte je travní směsí.

Po vertikutaci trávník pohnojíme kombinovaným hnojivem obsahujícím základní živiny N, P, K, obohacené o stopové prvky železa a hořčíku. Hnojivo rovnoměrně rozházíme po travní ploše. Hnojiva s dlouhodobým účinkem působí až 70 dní. Pro aplikaci hnojiva je vhodný vozík nebo rozmetadlo, které zajistí rovnoměrné dávkování hnojiva.

Jestliže se v trávníku objeví mech nebo je porost žlutohnědý, je to signál o tom, že půda je v dané lokalitě promočená a utlačená. Týká se to většinou sportovně využívané travnaté plochy. V tomto případě je třeba provzdušnit trávník aerifikací, při které duté hroty aerifikačných vidlí nebo aerifikačného válce proniknou do hloubky 100 až 120 mm, odkud na povrch vynášejí válečky půdy. Travní plocha se pak zasypává ostrým křemičitým pískem, čímž dochází k úpravě vzdušných a vodních poměrů v půdě. 

Můžete také otestovat pH půdy, pořiďte si pH proužky. Do sklenice dejte hrst zeminy s destilovanou vodou a na 30 sekund do ní ponořte pH papírek. Vápnění trávníku se doporučuje, pokud má půda pH nižší než 5,5. Trávník povápníme, vápno zvyšuje zásaditost půdy a omezuje růst nežádoucího mechu.

S plevelem zatočte, mladé rostliny se likvidují snáze než ty s hlubokým kořenovým systémem. Na jednoleté druhy plevelů stačí pravidelná údržba sekáním, zbavit se víceletých rostlin bývá složitější. Můžete si pomoci selektivními herbicidy, které ničí jen dvouděložné druhy rostlin. Postřik provádíme za suchého počasí. Trávu pak pokud možno dva týdny nesekejte a rozhodně ji nedávejte ani zvířatům na krmení. Nechcete-li používat herbicidy, zaklekněte a vezměte si k ruce mechanický vytrhávač plevele.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se