×
Hledat v našem blogu

Abeceda bylinek – chřest

Chřest lékařský(Asparagus officinalis), je okrasná i léčivá rostlina našich babiček. Můžete ho znát také pod názvem asparagus či špargl. Známe ho většinou z obchodů jako lahůdkovou zeleninu, prodávanou ve svazcích křehkých, vybělených nebo i zelených výhonků.

Chřest je vytrvalá, až 2 m vysoká rostlina s bohatě větvenými lodyhami a tenkými, jemnými lístky. Kvete od května do června bělavými až žlutozelenými květy, jeho plody jsou červené nejedlé bobule o průměru 6–8 mm.
Je velmi podobný a příbuzný formě asparágusu prodávaného v květinářstvích jako pokojová rostlina.
Chřest roste planě v zemích jižní a východní Evropy, v severní Africe i v západní Sibiři.

Fresky, na nichž je zobrazen, svědčí o tom, že byl znám jako zelenina i léčivá rostlina již ve starém Egyptě 4000 let před naším letopočtem. Ve středověku byl dovezen z Byzance i do střední Evropy a od poloviny 16. století je pěstován v Itálii, Španělsku a speciálně pro stůl francouzského krále Ludvíka XIV. přímo ve Versailles.
V našich zemích se chřest začal pěstovat až koncem 18. století. Náš chřest vynikal raností a jemností, díky vybělováni pod zvony z pálené hlíny. Po druhé světové válce jeho pěstování upadalo, ale v posledních letech se chřestovny pozvolna obnovují.

Pěstování chřestu vyžaduje hlinitopísčité, lehké půdy. Na stanovišti chřest vydrží 15 až 20 let.
Chřest snáší dobře suché počasí, pochází z oblastí s nízkým počtem srážek, zároveň je ale relativně chladnomilnou plodinou, které se daří nejlépe při teplotě 16 až 24 °C. Výhony chřestu lze sklízet ve třetím roce.
Růst chřestu je velmi rychlý (údajně až 15 cm za den). Sklizeň trvá asi šest týdnů (květen až červen). Od července se už nesklízí, rozhrnou se hrůbky a rostliny se přihnojí. Rostliny necháme narůstat, aby byly na zimu v dobré kondici. Na hnojení použijeme dobře uzrálý kompost nebo uleželý hnůj. Období sklizně je v pozdějších letech možné prodloužit až na 8 týdnů.

Chřest je skvělým nízkokalorickým zdrojem draslíku. Jeho stonky obsahují vysoké procento přírodních antioxidantů.
Chřest obsahuje také foláty. Podle průzkumů jsou foláty klíčem ke zkrocení homocysteinu (kyseliny listové, jsou také důležité pro těhotné ženy, protože chrání plod matky proti poruchám nervového systému). Ze studií také vyplývá, že lidé, kteří zemřeli na Alzheimerovu chorobu, měli extrémně nízké nebo nulové hodnoty folátů, jiné výsledky výzkumů svědčí o tom, že velké množství draslíku v těle může snížit ztrátu vápníku.

Zejména zelený chřest je pak dobrým zdrojem vitaminu C. Vitamin C pomáhá produkovat a udržovat v těle kolagen, základní stavební hmotu pojivových tkání.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se