×
Hledat v našem blogu

Červenec bývá nejteplejším měsícem v roce, jak se postarat o zahradu?

Za péči, kterou věnujeme ovocným stromům a keřům se nám odvděčují bohatou úrodou třešní, višní, angreštu, rybízu, borůvek a dalších druhů drobného ovoce. V červenci také většinou sklízíme poslední jarní zeleninu, záhony však nenecháme ležet ladem a zaséváme druhy pro podzimní sklizeň.

Letní péče o rostliny

V období vysokých teplot a sucha věnujeme zvýšenou pozornost květinové zálivce. Vydatně zavlažujeme především rostliny vysazené na jaře, které také pravidelně přihnojujeme. Občas zalijeme také skalku, ta trpí obzvlášť nedostatkem vody. Nezapomínáme ani na balkonové květiny a rostliny v truhlíkách a ostatních nádobách, které velmi snadno vysychají.

Nastal také čas k očkování a řízkování růží, odstraňujeme také jejich odkvetlé květy. U velkokvětých růží odstřihneme květ i s dvěma horními listy, mnohokvěté růže zkrátíme těsně pod květenstvím. V případě výskytu černé skvrnitosti listů a padlí použijeme vhodný postřik. V květnu a v červnu vysazené dvouletky přepichujeme, zpočátku je zavlažujeme a stíníme jim. Zatažené cibulky tulipánů a narcisů vyryjeme, očistíme a uložíme v suchu a teple. Vysadíme je opět na podzim. Trvalkám, ale i ostatním rostlinám odstraňujeme odkvetlé květy, které je zbytečně vysilují.

Vyšší rostliny kvetoucí na podzim, např. jiřiny, přivazujeme k opoře, aby je nepoškodil vítr. K opoře přivážeme i pnoucí dřeviny, je-li to třeba. Máte-li zahradní jezírko s lekníny, odstraňujte nadbytečné listy, aby nepokrývaly celou vodní hladinu. Po sklizni jahod, odstraníme šlahouny jahodníků, aby rostliny zbytečně nevysilovaly. Ve vlhkém počasí se daří šíření plísní a hub.

Keříky jahodníků je tak vhodné ošetřit přípravkem proti houbám, postřiku se nevyhneme ani u angreštu, rybízu a révy vinné, které musíme navíc vyvazovat letorosty. Z ovocných stromů odstraňujeme poškozené a zakrnělé plody, ošetřujeme je proti mšicím, sviluškám, obalečům, padlí a fyziologické skvrnitosti. Vysazujeme nové jahodníky do předem připravených záhonů, jejich kořeny ošetříme proti kořenovým plísním.

I zelenina potřebuje v létě vaši pozornost

V červenci sklízíme poslední jarní zeleninu. Pečujeme o letní druhy, které sklidíme za dva až tři měsíce. Nyní zasetou černou ředkev, vodnici nebo pekingské zelí budeme moci sklidit ve stejném časovém horizontu. Mimořádnou péči věnujeme zelenině, která musí mít dostatek místa k rozrůstání, např. u póru by jednotlivé rostliny od sebe měly být vzdálené zhruba 15 cm. Znovu projednotit musíme v červenci pastinák, který může v kuchyni nahradit petržel, celer a dokonce i mrkev. Vyvazujeme hlavní výhony rajčat k oporám a ty postranní vylamujeme, tedy v případě tyčkových rajčat (to by se nemělo provádět pomocí nože, ale pouze prsty).

Nezaléváme již cibuli a česnek, dozrají-li v sušší půdě, budou lépe skladovatelné. Rostliny sklízíme, když začnou poléhat natě a žloutnou. Asi týden je necháme ležet na záhoně, pak je očistíme a osušíme, pak ještě 3 až 4 týdny sušíme venku pod přístřeškem, a až poté natě u cibule ukroutíme a u česneku odstřihneme.

Rostliny okurek, paprik a rajčat chráníme proti mšicím, třásněnkám a molicím, celer proti houbové skvrnitosti a pozdní košťálovou zeleninu proti plodomorce zelné. Je-li vlhké počasí, chráníme zeleninu proti plísním. V druhé části měsíce sklízíme rajčata, tykve, okurky a fazolové lusky. Za teplého a suchého počasí zeleninové záhony vydatně zaléváme.

Vyséváme špenát, který budeme sklízet na podzim. Sbíráme bylinky, které sušíme do léčivých čajů

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se