×
Hledat v našem blogu

První jarní bylinky jsou plné vitamínů

Pro někoho bylinky plné vitamínů, pro jiné plevel. Jaro už je cítit ve vzduchu a ze země už se vytahují první jarní lístky a květy, které můžeme přidat do salátu nebo si z nich připravit čaj a udělat tak něco pro své zdraví.

Medvědí česnek

Díky svým účinkům je skvělý jako omlazující, pročišťující jarní kúraČesnek medvědí snižuje vysoký krevní tlak, pomáhá odstranit závratě, pocit tlaku v hlavě a úzkost, pomáhá při onemocnění tuberkulózou i vodnatostí, dokáže zbavit dušnosti, zahlenění a urputného kašle. Nejlepší je konzumovat jej syrový, sušením či tepelnou úpravou ztrácí totiž sílu. Další možností uchování je zamrazení nebo tinktura, zajímavá je výroba vína. 

Podběl lékařský

Dříve rostl všude, v posledních letech však pomalu mizí. Je skvělý, ale je třeba k němu přistupovat s respektem. Uvolňuje hleny a má silné protizánětlivé účinky, hodí se tedy skvěle k léčbě kašle, zánětu průdušek, ale i tuberkulózy. Popíjí se ve formě čaje. Rozdrcené listy lze položit na hrudník – pomáhají při onemocnění plic, léčit s nimi lze i růži a poranění tkání. Listů sbíráme později než květy. Lze připravit též sirup, který se také užívá při kašli. 

Plicník lékařský

Jak už sám název napovídá, hodí se k léčbě plicních onemocnění, jako jsou zápal plic a průdušek, astma, kašel, vykašlávání krve, zahlenění plic a podobně. Můžeme ho použít i při poškození sliznice hltanu a žaludku po požití koncentrovaného alkoholu, horkých jídel nebo nápojů. Z mladých lístků společně s citronem a medem lze připravit chutný salát Z bylinky se připravují čajové směsi.

Ptačinec žabinec

Je ideální “salátovou bylinou”, která často přezimuje na poli nebo na zahrádce a jen co sejde sníh, začíná kvést. Používat ptačinec lze celoročně. Rostliny jemně nasekáme do zeleninového salátu, před použitím je však důkladně umyjeme, odstraníme kořínky a veškerou zeminu. Vybíráme co nejmladší rostliny.

"Nezapomeňte – vždy trháme jen to, co bezpečně známe!"

Nikdy rostliny netrháme na chráněných územích a v národních parcích. Byliny sbíráme v co nejčistších lokalitách. Nesbírejte byliny z příkopu u silnice, ani na frekventovaných plochách, pozor také i v případě městských parků, zde jsou rostliny často znečištěny od pejsků.

Tag: osivo
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se