×
Hledat v našem blogu

Jaro už zaklepalo na dveře, je čas také na péči o trávník

Jestliže jste trávník dobře zazimovali, jarní péče bude snadnější, předpokladem hezkého trávníku je totiž správná péče na podzim (ideální je nechat trávník přezimovat v pokoseném stavu, výška strniště musí být okolo pěti centimetrů a shrabat listí, protože vlivem zvýšené vlhkosti by došlo k vyhnívání porostu, vzniku nehezkých hnědých skvrn, hnilobě a tvorbě plísní).

Kdy začít s údržbou?

Jestliže venkovní teploty vystoupí alespoň na deset stupňů, je možné začít s jarní údržbou travního koberce. Nejprve zbavte plochu krtinců a kamení. Potom přijde na řadu vertikutace, neboli vyhrabání a provzdušnění trávníku. Po zimě je v trávníku spousta tzv. travní plsti – odumřelé části rostlin, mech, plevel a zbytky posekané trávy vytvoří nepropustnou vrstvu, která brání přístupu živin a vody do půdy. Hrozí vyšší riziko napadení trávníku houbovými chorobami, zkracování kořenů travního porostu a v suchém období k odumírání stébel, jelikož kořeny nedosáhnou na vláhu v hlubším horizontu půdy. 

Z porostu se díky vertikutaci zplstnatělá vrstva vyhrabe a trávník se provzdušní. Na větší plochy použijte vertikutátor s elektrickým nebo benzinovým pohonem, na malé ploše si vystačíte i s vhodnými hráběmi. Ocelové nože vertikutátoru prořezávají travní porost až do hloubky půl centimetru, přitom dochází k odstranění travní plsti a k provzdušnění povrchu půdy. Travní plochu poté zbavte vyhrabaného materiálu. Jsou-li někde holá místa, zakryjte je vrstvičkou kompostové zeminy a osejte vhodným travním semenem.

Dopřejte vašemu trávníku kvalitní péči

Ve stinných polohách se po nějakém čase začne tvořit mech. Pokud je to tak i u vás, trávník povápněte – vápněním se zvýší zásaditá reakce půdy a omezuje se tak tvorba nežádoucích mechů. Pokud byste to však s vápnem přehnali, půda by naopak měla zásadité pH a místo mechu by v trávníku rostly pampelišky. Používáme hašené vápno nebo dolomitický vápenec.

„Vertikutace, vápnění či hnojení. Tím vším můžete zvýšit kvalitu travního porostu.“

Nakonec trávník přihnojíme. Vhodné je plné granulované hnojivo typu NPK nebo trávníkové hnojivo s dlouhodobým účinkem. Po vertikutaci je nejlepší nechat trávník týden v klidu a přihnojit ho po prvním dešti, kdy je půda nasáklá vodou.

Pozor – při použití NPK hnojiv nesmí být plocha suchá, jinak můžete trávník snadno popálit. Nejlepší jsou speciální trávníková hnojiva, na rozdíl od typu NPK u nich nedojde k nárazovému růstu, ale díky dlouhodobému účinku obsažených látek trávník poroste plynule. 

Tag: osivo
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se