×
Hledat v našem blogu

Abeceda bylinek - máta

Existuje celá řada druhů máty, včetně různých kříženců a kultivarů, což znamená, že se můžeme setkat s velkou rozmanitostí ve vůni, chuti i vzhledu této oblíbené bylinky.

Mátu můžete pěstovat jak v květináči, tak přímo ve volné půdě ve vašem záhonu. Jen si dejte pozor, protože máta má tendenci se rychle šířit a může se tak v záhonu stát nechtěným plevelem, pokud ji nebudete pravidelně omezovat a kontrolovat její růst

Původně pochází z jižní Evropy a Středomoří, ale mátu již nalezneme ve všech oblastech mírného podnebního pásu, kde zdomácněla. Barva květu záleží na druhu. Může být bílá, světle růžová, ale i fialová. Kvete v druhé polovině léta, má lesklé, tmavě zelené a nafialovělé stonky. Dorůstá do výšky až 75 cm.

Nejdůležitější složkou máty je menthol, ale charakteristickou vůni mátových lístků spoluvytváří i další silice, které podtrhují její typickou chuť a aroma. Máta je bohatá na třísloviny, má dezinfekční účinky, podporuje tvorbu žluči a napomáhá tak trávení, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče v trávicím traktu. Léčí záněty horních cest dýchacích. Skvělé účinky na pleť a vlasy má odvar z máty, pomáhá snižovat tvorbu lupů a čistí pleť od akné. Její vůně vás navíc uklidní, zbaví stresu a uleví od bolesti hlavy.

V kuchyni je velmi univerzální. Využijeme ji při přípravě slaných, ale i sladkých pokrmů. Přidat ji můžeme do různých míchaných zeleninových a ovocných salátů, nádivek, jogurtových zálivek, masitých pokrmů například arabské kuchyně apod. V létě je taktéž osvěžující jemně nasekaná máta v různých míchaných nápojích. Mátový olej je používán při výrobě likérů, cukrovinek, žvýkaček i zmrzliny. Dech osvěží lépe žvýkání čerstvých listů než peprmintová žvýkačka.

Náš tip:

Odvar z máty v koupeli nám pomůže při hojení různých kožních ekzémů. Při rýmě a zánětech průdušek vhoďte pár lístku máty do vařící vody, poté inhalujte vzniklé siličnaté páry, které mají uvolňující a desinfekční efekt.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se