×
Hledat v našem blogu

Jak na choroby a škůdce ovocných stromů?

Postřiky pomůžou ovocným stromům bojovat se škůdcinemocemi, byť je mnozí zahrádkáři zatracují a vyhýbají se jim. Začínáme s nimi velmi brzy z jara, když se stromy chystají k rašení. Červenou skvrnitost listů způsobuje rovněž houba – napadá peckoviny, ale i jahody. Houby přezimují v napadených listech.

Na podzim preventivně odstraníme listy ze zahrady, první postřik pak provádíme, než se objeví první lístky, jelikož je houba napadá okamžitě! Další postřik provedeme až po odkvětu a opakujeme po čtrnácti dnech. Poznáme ji podle žlutooranžových skvrn na listech, které postupně tmavnou, vadnou a deformují se. Účinné prostředky jsou Novozir MN 80 a Dithane M 45. Hlavně ve výše položených oblastech se na stromech objevuje puchýřovitost švestek. Jde také o houbovou chorobu, kdy houba proniká přes květy do plodů švestek. Plody Infikované houbou jsou větší než ostatní, postupně zbělají, deformují se, nedozrají a opadají, přitom se u nich nevyvine ani pecka, plod nemá žádnou chuť. I tady likvidujeme napadené plody a postřik provádíme ihned po vyrašení pupenů, používá se přípravek s obsahem mědi – Kuprikol, Korzar, ale i Champion, postřik opakujeme po týdnu.

Vůbec prvním jarním postřikem, který provádíme, je postřik proti kadeřavosti broskvoní. Postřik děláme již na podzim, kdy odstraníme i všechny spadané listy. Jde o velice častou nemoc, jíž způsobuje houba Taphrina deformans. Ideální podmínky pro šíření hub vytváří vlhké jaro. Houba napadá mladé listy do délky 10 cm, tvoří se na nich zelené a růžové až červené puchýřky, později se napadený list zkroutí, uschne a opadá. Při silném napadení přestává strom růst a zasychají mu vegetační vrcholy. Účinným je přípravek s obsahem mědi Kuprikol, případně Optikombi broskev, může být i Sulka. Postřik provádíme vždy před vyrašením pupenů, venkovní teplota při aplikaci postřiku by měla být však vyšší jak 7 °C. Půdu pod broskvoněmi je dobré zavápnit (posypat vápnem). Mezi prvními ovocnými stromy a keři raší broskvoně a mandloně, dále pak rybízy a angrešty, jež se hlásí o slovo už koncem března.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se