×
Hledat v našem blogu

Cuketu v kuchyni využijete na milion způsobů

Cuketa obsahuje spoustu vlákniny i vitaminů. Je vhodná pro dietáře – obsahuje pouhých 20 kcal na 100 gramů, což z ní dělá nízkokalorickou potravinu. Její pěstování není složité, a máte-li prostornou terasu či balkón, vypěstujete ji i v nádobě. Klasikou je tmavě zelená barva plodů, ale můžete pěstovat i nasládlou žlutou, světlezelenou kulatou nebo křehké baby cuketky.

Cuketám (tykev obecná, Cucurbita pepo) vyhovují středně těžké, na humus bohaté půdy. Řadíme je do rostlin první tratě, tedy je vysazujeme na dobře prohnojený záhon. Milují slunné polohy chráněné před silným větrem. Svědčit jim to bude, podobně jako dýním, na kompostu. Cuketám nejvíce svědčí sousedství s česnekem, cibulí, pórkem, kukuřicí, červenou řepou a keříčkovými fazolemi (k ostatním zeleninám je také velice tolerantní) a snad jen v blízkosti hrachu se necítí nejlíp.

Od půlky května můžeme pěstovat cukety z přímého výsevu na venkovní záhon. Do hnízd vyséváme 2 až 3 semínka do hloubky okolo 6 cm, 40 až 50 cm od sebe. Po vzejití necháme v hnízdě jednu rostlinku, tu nejsilnější. Cuketa miluje teplo, ideální je tak proto výsadba na černou netkanou textilii, která pomáhá prohřívat půdu. Pokud jsou rána chladnější, můžeme rostliny chránit bílou netkanou textilií. Cukety dostatečně zaléváme a jednou za dva týdny přihnojíme. Rostoucí plody podkládáme – slámou, pilinami, prkénkem, dlaždicí a podobně, aby na vlhké zemi nezačaly plesnivět.

Mladé plody pravidelně sklízíme, nenecháváme je přerůst! Nejsou pak moc lahodné, navíc velké plody tvořící semena brzdí nasazování dalších plůdků, ty zasychají a odumírají. Mladé plody do velikosti 15 až 25 cm jsou nejchutnější, nejjemnější a nejkřehčí. Sklízíme je ukroucením stopky, protože jsou stonky dužnaté, jde to snadno. Plody cukety obsahují až 90 % vody, vlákninu, mnoho vitaminů a minerálů. Konzumací z ní získáme zejména vitaminy A, E a některé vitaminy skupiny B, hořčík, vápník, fosfor, draslík, železo, měď a zinek. Draslík pomáhá vylučovat toxiny a přebytečnou vodu z organismu. Pokrmy z cukety jsou z tohoto důvodu vhodné pro lidi trpící dnou, revmatismem, cukrovkou, obezitou a bolestmi kloubů. Pomáhá při zácpě a dalších potížích s trávením, příznivě ovlivňují činnost ledvin.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se