×
Hledat v našem blogu

Kustovnice čínská působí proti stárnutí a depresím

Lycium chinense, neboli kustovnice čínská je keř pocházející z jihovýchodní Asie. Rostlinu řadíme do čeledi lilkovitých. I v našich podmínkách mohou keře dorůst až do výšky dvou metrů, jsou opadavé a větve jsou převislé. Keře jsou plně mrazuvzdorné a lze je pěstovat téměř všude. Kustovnici nevadí znečištěné ovzduší, netrpí ani na škůdce a choroby. Po staletí se používá v celé Číně jako omlazující ovoce. Na pěstování je rostlina nenáročná, přesto jí vyhovuje teplejší, slunná poloha a kvalitní, humózní půda s dostatkem vláhy. V půdě by měl být dostatek vápna.

Rostliny vysazujeme na jaře, v březnu až dubnu, na vzdálenost 2 až 2,5 m. Do výsadbové jámy se vyplatí dát vyzrálý hnůj nebo ještě lépe vyzrálý kompost. Půdu kolem rostlin kypříme, udržujeme ji bez plevelů, práci si můžeme ušetřit zamulčováním kůrou. Květy se objevují od června do října, jsou drobné, fialově zbarvené. Plody kustovnice jsou 1 až 2 cm dlouhé, jasně oranžovočervené bobule na dlouhých stopkách, které se objevují druhý až třetí rok po výsadbě. Rostlinám prospívá výchovný řez, jehož cílem je zajistit brzkou násadu plodů.

V prvním roce hlavní kmen zapěstujeme do výšky 50 až 60 cm. Okolo něho si vyberte tři až pět postranních větví rovnoměrně rozmístěných, které budou sloužit jako základ koruny. Tyto seřízněte na 10 až 20 cm, aby se podpořilo druhotné větvení. Mezitím ponecháte 3 až 4 větve z hlavního kmene bez zaštipování, ty budou sloužit jako dočasná plocha pro ranou násadu plodů. Nově narostlé výše položené větve zakracujte, aby se posílily níže položené výhony. Na jaře rostliny prořezáváme od poloviny do konce dubna. Na rostlině odstraníme suché větve. Při letním prořezávání odstraníme posilující výhony z hlavního kmene a hlavních větví. Ale jestliže je v koruně mezera nebo prodloužení kmínku odumírá, udržujte je a zakracujte pro druhotné rozvětvení.

Zimní prořez provádíme po sklizni nebo v únoru a březnu příští rok. Odstraníme silné výhony ze spodu a vrchu kmene, aby se udržela výška rostliny a dále také staré, slabé, vzpřímené, překřížené, nemocné nebo trnité větve uvnitř koruny. Dle možností rostliny na podzim přihnojujeme chlévskou mrvou. Od konce května až po celé období kvetení a násady plodů každé dva týdny rostliny stříkáme hnojivem na list.

Plody kustovnice obsahují spoustu vitaminů (např. C, B1 a B2), minerálních látek, polysacharidů, aminokyselin, stopových prvků (např. zinek, selen, železo, vápník atd.) a množství karotenoidů – nejvíce ze všeho ovoce. Příznivě působí na celý lidský organismus – harmonizuje činnost jater a ledvin, posiluje obranyschopnost a imunitu, zlepšuje krvetvorbu, snižuje krevní tlak a cholesterol, bojuje proti alergiím a astmatu, posiluje zrak a kůži, působí proti depresím, je vhodná při nadměrném užívání alkoholu a při detoxikaci organismu. Plody sklízíme, když je ovoce zralé z 80–90 %. Nesklízejte jej však po dešti. S bobulemi zacházejte šetrně, aby nedošlo ke stlačení a poškození. Plody sušíme buď přirozeně vzduchem, nebo mechanickou dehydratací.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se