×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Bohužel jsme nic nenašli :-(
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Připravte se na výsadbu česneku - podzim je ideální čas

Jestliže nemusíte česnek kupovaný a dovážený bůhvíodkud, vysaďte si vlastní, právě nastává ideální doba na jeho výsadbu. Základem úspěchu je kvalitní sadba – úkol č. 1 tedy zní: v některém ověřeném obchodě sehnat uznanou sadbu. Jestliže neseženete kvalitní sadbu, může se stát, že výsadba nevydrží ani do jara a sklizeň nebude nic moc.

Úkol č. 2 – před výsadbou je nutné česnek namořit přípravkem proti škůdcůmhoubovým chorobám. Hlavičky česneku rozdělíme na stroužky, vyřadíme samozřejmě ty, které jsou nějak poškozené. Ty, které budeme sázet, nejprve namočíme do přípravku s obsahem síry (např. do Sulky). Stroužky v roztoku ponecháme 6 až 12 hodin, poté ho vyjmeme a necháme oschnout. Takto je připraven k výsadbě.

Úkol č. 3 – správná výsadba. Ideálním obdobím pro vysazování česneku je období od listopadu do prosince. Sázet musíme těsně před tím, než půda zmrzne, určitě ne dříve, než teplota půdy trvale klesne pod 9 °C. Jestliže bychom zasadili stroužky dříve, hrozí, že ho napadne „fuzariová hniloba“, která způsobuje vadnutí a následně odumírání rostlin. A pamatujte: čím dříve česnek budete sázet, tím do větší hloubky, tj. v prosinci stačí hloubka cca 4 cm. Česnek bude prospívat v středně těžkých, hlinitých půdách, které mají středně vysoký obsah živin. Přímo nesnáší přímé hnojení organickými hnojivy a přehnojování dusíkem, lze ho však hnojit sirnatými hnojivy, která mu vyhovují.

Stanoviště by mělo být umístěno na teplém, slunném a vzdušném místě. Není vhodné sázet česnek, ale i jiné cibuloviny, na místo, kde v rozmezí 4 až 5 let už jednou rostl. Jestliže vaši výsadbu napadla bílá sklerociová hniloba, tento interval musí být ještě delší, přibližně 8 až 10 let. Přesný čas sklizně musíte odhadnout sami, závisí na počasí, podmínkách růstu apod. Je také odvozen od typu česneku, který jste pro výsadbu zvolili. Česnek, který tvoří stroužky, které jsou rozmístěny kolem jeho středu, nazýváme „paličák“. Sklizeň by měla probíhat v momentě, kdy uvidíme, že jeho listy ztratili vodu a zežloutly. Druhým typem je česnek, který nemá stroužky v typicky pravidelném seskupení, ten sklízíme, když položí listy k zemi.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se