×
Hledat v našem blogu

Rostlinné čističky vzduchu

Je podzim a většinu času začínáme trávit ve svých domech a bytech. Měli bychom se tedy zamyslet nad kvalitou vzduchu domovů, kanceláří či jiných prostor, ve kterých trávíme většinu svého času. Které rostliny u vás doma nebo v kanceláři spolehlivě vyčistí vzduch?

Díky špatnému vzduchu, ať už doma nebo v kanceláři vás můžou trápit potíže jako bolesti hlavy, závratě, podrážděné sliznice a další. Řešením mohou být rostliny, které dokáží mechanicky odstranit až 90 % tohoto znečištění, a mimo jiné také příznivě zvlhčují vzduch v místnosti. Seznámíme vás s několika rostlinami, které vám pomohou doma či v kanceláři zvýšit kvalitu vzduchu, a ovlivnit tak vaše fyzické zdraví, ale i duševní pohodu.

Jak v bytě, tak na pracovištích se skvěle uplatní bambusová palma, která nasává chemické látky uvolňované z nábytku a nátěrů, především trichloretylen, benzen a formaldehyd. Taktéž pohlcuje amoniak, který je schopný naleptávat sliznice a vyskytuje se ve většině čisticích prostředků a hnojiv.

Při zvýšené prašnosti určitě nezapomeňte na chamaedoreu, která si poradí taktéž s trichloretylenem, formaldehydem a dalšími chemikáliemi. Nezapomínejte jí pravidelně zvlhčovat listy a dopřávat dostatek slunečních paprsků, aby se jí dobře dařilo a byla schopná tuto filtrační činnost vykonávat.

Také banánovník, podobně jako chamaedorea, svými velkými listy mimořádně zvlhčuje vzduch a zbavuje jej většiny chemických i prachových částic. Aby prospíval vyžaduje vyšší teploty, alespoň 25 °C.

Asi nejtradičnější pokojovou rostlinou je fikus. Pohlcuje prach i škodlivé látky obsažené především v tabákovém kouři či syntetických vláknech. Pozor, jeho listy však obsahují mléčnou šťávu s latexem, proto je tato rostlina nevhodná pro alergiky na latex. Nezapomeňte, že nesnáší změny teploty a potřebuje častější rosení, mimo toto se ale jedná o relativně nenáročnou rostlinu.

Pro své léčivé a antiseptické účinky je známá především aloe vera, už méně se ale ví, že skvěle funguje i jako lapač zbytků chemických látek. Pohlcuje především formaldehyd, toluen a benzen. Na péči je aloe nenáročná, jednoduše se množí a má schopnost rychlé adaptace v novém prostředí.

A nezapomeňte na kaktusy, které efektivně mírní elektrosmog. V tomto je nenahradí téměř žádná dostupná rostlina. Kaktusy umístěte tedy především na pracovní stůl, okenní parapet kanceláře či jako dekoraci kolem televize a dalších elektrospotřebičů.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se