×
Hledat v našem blogu

I na podzim může být zahrada rozkvetlá

Nejen barevná paleta podzimem zbarveného listí může krášlit zahradu. Některé podzimní květiny jsou navíc odolné vůči nízkým mrazíkům a jejich seznam není krátký. Teď je navíc ideální doba na výsadbu či rozsazení trvalek. Rostliny, které Vám představíme, jsou na péči nenáročné.

Velice populární je rudbeckie (třapatka). Třapatek je více než dvacet druhů – od nízkých o výšce od 25 cm až po dva metry, všechny rostou v trsech. Patří sem i velmi léčivá třapatka nachová. Léčivých vlastností se využívalo již v dávných dobách, ale současně jsou pro svou jedovatost nebezpečné pro pastevní zvířata. Do Evropy se třapatky dostaly v 17. století. Květy se skládají z tmavého vypouklého středu a jazykovitých květních lístků, které mohou být jednoduché nebo plnokvěté a v barvách od sytě žluté přes oranžovou po hnědočervenou.

Třapatky jsou trvalky, jejichž pěstování je jednoduché. Milují slunná stanoviště a hlinitopísčité, vlhké, propustné půdy. Pravidelně zaléváme a hnojíme, zejména v letním období, podpoříte tím bohaté kvetení. Ani přes svou velikost nepotřebují oporu, protože stonky jsou dostatečně pevné. Po odkvětu nebo brzy na jaře ji seřízněte, je mrazuvzdorná do -39 °C.

Třapatka dřípatá (Rudbeckia laciniata) – původem ze Severní Ameriky, má plazivý dřevnatý oddenek, dorůstá až dvou metrů a kvete od července do září, květy mají okolo 10 cm v průměru. Z kultivarů třapatky dřípaté mezi nejzajímavější patří až dva metry vysoký Double Gold s plným sytě žlutým květenství a menší, asi metrový Goldquelle, s květy, jehož okvětní plátky se směrem do středu zužují a ohýbají se k zemi.

Třapatka zářivá, terčovka (Rudbeckia fulgida) – také je původem ze Severní Ameriky, je o něco nižší – 70 až 110 centimetrů, její trs je velmi pevný a na rozdíl od jiných odrůd se nevylamuje, kvete od srpna do září sytě žlutými květy s kulovitě vypouklým hnědým středem (terčem), kterým květina vábí motýly a jiný hmyz k opylení. Odrůdou třapatky zářivé je R. fulgida var. sullivantii cron., jejíž kultivar Goldsturm má až 12 centimetrů velké květy s hnědým středem. Asi metrová odrůda R. fulgida var. deami perdue a 60 centimetrová R. fulgida var. speciosa perdue mají květy o něco menší, ale zato kvetou již v červenci. ´Viette’s Little Suzy´ a ´Pot of Gold´ jsou kultivary kompaktních tvarů.

Třapatka trojlaločná (Rudbeckia triloba) – roste až do výšky 150 centimetrů, bohatě se větví a kvete drobnějšími zářivě žlutými květy. 

Třapatka jasná (Rudbeckia nitida) – roste na vlhkých místech a dosahuje větší výšky než jiné kultivary. Odrůda 'Herbstsonne' dosahuje výšky až 200 cm a má vzpřímený, nepoléhavý vzrůst, kvete od srpna do září žlutými úbory květů, kde květní lístky jsou poměrně široké a lehce převislé dolů.  

Třapatka nachová (Echinacea purpurea) – je až 1 metr vysoká vytrvalá bylina. Původem je ze Severní Ameriky. Původní druh má přímou, chlupatou lodyhu, řapíkaté listy jsou kopinatě vejčité, drsně chlupaté a mají pilovité okraje, jednotlivé květy vykvétají na koncích lodyh od června do srpna, jsou složeny z jazykovitých, růžových okvětních plátků a trubkovitých hnědých kvítků na vyklenutém květním lůžku uprostřed. Třapatky se uplatní zejména ve smíšených trvalkových záhonech ve větších skupinách. Je atraktivní pro motýly.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se